Planovi zakupaca Raške doline

Planovi zakupaca Raške doline

26.10.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Raškim vijećnicima su se na prošlotjednoj sjednici predstavili zakupci zemljišta u Raškoj dolini, koji su zemljište temeljem odluke Agencije za poljoprivredno zemljište dobili u svibnju ove godine. Nataša Vujec iz OPG-a Nataša Vujec iz Svete Nedelje na natječaju je dobila 6 hektara zemljišta u 10 odvojenih jedinica. O planovima je kazala: (ton – Nataša Vujec). Planirali su oni na natječaju dobiti 200 hektara zemljišta za uzgoj 200 boškarina i istarskih koza, no za sada u realizaciju tog programa neće ići, ali od njega, kako je kazala Vujec neće odustati.

Obrt za poljoprivredu i stočarstvo Peršić iz Premanture u zakup je dobio 18,34 hektara zemljišta, a na njemu će rekao je Alen Peršić: (ton – Alen Peršić).

Najveći zakupac  Raške doline je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Sandi Chiavalon, koje je u zakup dobilo 184,6 hektara. Sandi Chiavalon kazao je kako su u posao ozbiljno ušli, jer su ugovor potpisali 16. lipnja, a već tri dana kasnije prvi je stroj počeo s raskrčavanjem terena. "Prvih nekoliko godina sijat ćemo žitarice i djetelinu kako bi zemljište došlo u funkciju. Trideset hektara zasijali smo sjemenskom lucernom, a 20 hektara sjemenskim pivskim ječmom i sjemenskom ravolom, križancem uljane repice i repe koja se koristi za zelenu gnojidbu.  Zasijat ćemo i po 20 hektara pšenice i pira, ekološke žitarice i time će naša jesenska sjetva biti gotova. Ostale površine zasijat ćemo na proljeće", rekao je Sandi Chiavalon. A da misli ozbiljno kad je zemljište u Raškoj dolini u pitanju potvrda je i da je nedavno registrirao i posebnu tvrtku s još dva partnera: (ton – Sandi Chiavalon).

 

 O namjerama Ban produkta iz Kaštelira, a koje je u zakup dobilo 47,8 hektara, govorio je Dalen Ban: (ton – Dalen Ban). Ivan Perko u zakup je dobio 7,7 hektara, a vijećnicima je on kazao kako mu je drago da je sa svojom farmom magaraca u Donišnici izdržao dvadeset godina. O programu je govorio njegov sin Martin kazavši kako ideja o magarcu 21. stoljeća nalazi dobrobit u održavanju i poboljšavanju plodnosti tla, a radit će na: (ton – Martin Perko). Svi su oni zemljište dobili u zakup na 50 godina.

 

Fotografije: Radio Labin

 

 

zakup sandi chivalon poljoprivreda stočarstvo martin perko dalen ban nataša vujec raška dolina dolina raše proizvodnja ivan perko