Pismo mještana Zagorja, Načinovića, Jurasa, Fonovića, Kušara, Kamenjara i Ivana

Pismo mještana Zagorja, Načinovića, Jurasa, Fonovića, Kušara, Kamenjara i Ivana

2.12.2016. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Mještani naselja Zagorje, Načinovići, Jurasi, Fonovići,Kušari,Kamenjari i Ivani već u par navrata unazad desetak godina upozoravaju općinu Kršan na jedne te iste probleme. Ona  nažalost ne samo da ne poduzima ništa u svezi rješavanja istih već  se čak ne udostoji  niti odgovoriti na zahtjeve i dopise svojih građana te se ponaša najblaže rečeno kao da oni plaćaju nas, a ne mi njih. Veliki broj stanovnika općine Kršan ni ne zna za našu problematiku pa smo se upravo zbog toga obratili za pomoć lokalnim medijima.

 

Uz ogroman problem kao što je izdvajanje za plaće tolikog broja službenika do  nedovoljnog angažmana oko izvlačenja sredstava iz EU fondova, sve to dobiva na novom značenjenju kada ti službenici svoju energiju  uopće ne posvećuju problemima građana koji su ih izabrali.

Želimo skrenuti pažnju na konstantnu nebrigu, ignoriranje, ne pružanje minimalnih uvjeta za normalan život i dovođenje u opasnost života stanovnika Općine Kršan.  Naime, mještani naselja Zagorje, Načinovići, Jurasi  i okolnih naselja još do danas nemaju nikakve infrastrukture niti se unazad par godina ulagalo u nju.  Stanovnici ovih naselja su ogorčeni na Općinu Kršan i Vodovod Labin d.o.o. jer se ništa ne poduzima u vezi izgradnje nove vodovodne mreže u naselju Zagorje i okolnim naseljima (Fonovići, Kušari, Kamenjari, Ivani…). U glavni vod Načinovići-Jurasi-Plominsko Zagorje je uloženo tisuće i tisuće kuna uzalud, jer su na cijelom području već godinama sve špine suhe . Općina Kršan loše ili uopće ne održava asfaltirane nerazvrstane ceste u ovom dijelu općine a pogotovo u naseljima ispod Vidikovca koje predstavljaju javno dobro u neotuđivom vlasništvu Općine Kršan a da ne pričamo o kanalizacijama, autobusnim stanicama bez ikakvog zaklona ili zbrinjavanju oborinskih voda.  U naselju Zagorje tijekom cijele godine živi otprilike 100-tinjak mještana, a za vrijeme ljetne sezone dolaze nam brojni turisti i ljudi koji u naselju imaju kuće za odmor pa ta brojka doseže otprilike 500 ljudi. Međutim, u naselju je samo 1 veliki kontejner koji se nalazi dvjestotinjak metara ispod Hotela Flanona i oko 5 kanti za smeće za nebrojeno mnogo kuća i ljudi.  Nedostatak javne rasvjete u naseljima ispod državne ceste D66 iza Vidikovca u smjeru Rijeka,  s oko stotinjak kuća od kojih se većinom svi bave turizmom veliki je problem za sigurnost djece i svih ljudi, a posebno za turiste kojih je ljeti sve više. Ovo su neki od najvećih problema u ovom dijelu  Općine Kršan,pa još jednom  apeliramo na sve dužnosnike Općine Kršan da se probude i da ubuduće ne zapostavljaju  sada već  turističko naselje koje unapređuje našu Općinu i turizam. Nadamo se također i da će se napokon sljedeća garnitura vlasti prema stanovnicima navedenih mjesta odnositi jednako onako kao i prema onim mjestima u kojima ta garnitura živi.

Kontakt: Ivica Matanović, Plomin 190, 0918818344

pismo općina kršan zagorje načinovići komunalna infrastruktura vodovod jurasi fonovići kušari ivani kamenjar