Pićan:Talij na Pićanštini - je li kriv Rockwool? Na raspravi uvrede i psovke

Pićan:Talij na Pićanštini - je li kriv Rockwool? Na raspravi uvrede i psovke

31.3.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Vika, uvrede i psovke obilježile su raspravu o povećanim razinama talija u zraku nad Pićanštinom održanoj u Lovačkom domu Kukurini. Nastojanja stručnjaka da iznesu svoja viđenja problema građani su protumačili kao pokušaje obmanjivanja u korist Rockwoola pa su ih verbalno sasjekli u korijenu i skup pretvorili u prepirku o načinu mjerenja imisija iz tvornice.

Rasprava je sazvana na inicijativu Viktora Simončiča, nezavisnog stručnjaka za zaštitu okoliša. Pridružili su mu se Franjo Plavšić, direktor Hrvatskog zavoda za toksikologiju i Vladimira Vađić iz zagrebačkog Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada.

U publici su se nalazili Josip Zidarić, pročelnik Odjela za održivi razvoj Istarske županije, direktor Rockwoola Felix Gueren i voditelj procesa kvalitete i ekologije Neven Vlačić, pićanski načelnik Ivan Franković, predsjednik Vijeća Silvan Juran i djelatnici pulskog Zavoda za javno zdravstvo.

Rockwool - signal za nepovjerenje

Simončič je svoje kolege i sebe predstavio kao potpuno neovisne stručnjake koji zbog svog ugleda ne mogu biti pristrani. Više je puta ponovio da su došli saslušati građane i da će respektirati svaku njihovu sumnju, a raspravu je zaključio pozivom za dostavu podataka o svim spornim činjenicama.

Smatra da povećane razine talija izmjerene u protekle dvije godine nemaju veze s Rockwoolom jer su takve zabilježene još 2006. godine, kada se tvornica tek gradila, a nakon njenog puštanja u pogon 2007. godine ne postoji korelacija između proizvodnje i količine imisije tog teškog metala. Također, ovaj otrovan kemijski element nije detektiran u okolici ni jedne od 25 Rockwoolovih tvornica diljem svijeta.

Građane su "ubole" tvrdnje da je broj oboljelih danas manji njego kada tvornica nije postojala te je za njih glavna opasnost širenje neopravdanog straha i panike, što može prouzročiti stres, uzročnika brojnih bolesti. Naime, Simončič uzima u obzir mogućnost da simptomi na koje se žale potječu od percepcije pod utjecajem negativnih informacija iz medija.

Imao je namjeru to potkrijepiti primjerom Siska, grada u kojemu živi, o kojemu je bila stvorena slika jednog najonečišćenijih gradova na svijetu, a kasnije je, zahvaljujući edukaciji građana, ispravljena, ali Pićanci su ga prekinuli pitanjem na temelju kojih podataka je izveo svoje zaključke. Kada je odgovorilo da se radi o mjerenjima koja provodi Rockwool, aktivirala se klima općeg nepovjerenja.

Eksplozije nezadovoljstva

Vađić je pokušala objasniti da Institut prikuplja podatke. S obzirom da ih je tvornica angažirala temeljem zakonskih odredbi, na pitanje o čijem trošku je provedena analiza talija rekla je: "Nas je platio Rockwool", što je izazvalo erupciju ogorčenja.

U namjeri da dokaže da tvornica ne može utjecati na zaključke Simončič je pokušao intervenirati počevši sa: "Hrvatska je pravna država ...", što je dočekano smijehom kao da se radi o stand up komediji. Publika je likovala i kada se ispostavilo da Institut jednom tjedno preuzima podatke koje svakodnevno prikupljaju djelatnici tvornice.

Plavšić, koji je istaknuo da je došao na inicijativu predsjednika Iva Josipovića, nije daleko odmaknuo u objašnjavanju zabluda oko graničnih vrijednosti imisija. Prekinuo je izlaganje iritiran činjenicom da publika ne haje za njegov autoritet. U nastalom konsenzusu da troje stručnjaka laže, odnosno da su potkupljeni od Rockwoola, polovica okupljenih napustila je dvoranu.

Situacija se potom donekle smirila pa su predavači čak uspjeli mirno razgovarati s nekolicinom njih, ali nakon toga je Vlačić izazvao završnu provalu bijesa ustvrdivši da je, općenito uzevši, psihoza protivljenja radu tvornice nestala te da je "ostalo dvadesetak tvrdih". Građani su to shvatili kao omalovažavanje i uvredu, pa su ga počastili "biranim" izrazima, što je Simončiču bio poticaj da raspravu privede kraju. (Napisao i snimio Robi SELAN ) Glas Istre

 


Više

 

 

pićan viktor simončić rockwool talij franjo pavšić vladimir vađić općina pićan