Pićanci napokon u vrtiću!

Pićanci napokon u vrtiću!

15.11.2010. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nijedan od 15 polaznika privatnog vrtića Mali medvjed u Pićnu - koji je u sobi osnovne škole otvoren prije mjesec i pol dana - dosad nije pohađao predškolsku ustanovu, doznajemo od vlasnice i ravnateljice Kristine Đurović. Riječ je, naime, redom o djeci od tri do šest i pol godina koja su bila na listi čekanja u državnim vrtićima.

Roditelji s Pićanštine nisu uspijevali upisati mališane u potpićansko odjeljenje labinskog vrtića "Pjerina Verbanac" jer su prednost imali kandidati iz općine Kršan. Pićanska vlast pronašla je stoga ovo vatrogasno rješenje dok ne izgradi ažilo u općinskom središtu u zgradi nekadašnje oštarije.

- Moja kći, sada predškolarka, tri je godine bezuspješno čekala mjesto u Potpićnu. Ovo je spas za roditelje koji nemaju gdje dati mališane na čuvanje, ali i za djecu jer su napokon u svome društvu, rekla nam je Dajana Lukšić iz Jurani.

Njena je sreća tim veća jer se u pićanskom vrtiću zaposlila na pola radnog vremena kao spremačica i kuharica. Uz nju, na pola nadnice radi i ravnateljica Đurović, ujedno stručna suradnica i psihologinja. Na puno vrijeme primljene su, pak, odgajateljice Ketrin Mileta i Marina Ajkler.

Roditelji za desetosatni boravak mjesečno plaćaju 650 kuna, a Općina, kako nam prenosi načelnik Ivan Franković, za svako dijete financira razliku do 1.900 kuna, koliko prema kalkulaciji lokalne zajednice iznosi ekonomska cijena. Općina zapravo plaća i četiri djelatnika vrtića.

Franković ne vidi ničeg spornog u tome da je Đurović - njegova kolegica iz lokalne vlasti, koja u Općini i dalje radi na pola radnog vremena kao koordinatorica za ekologiju, kulturu i turizam - vlasnica vrtića. Objašnjava da je Općina, kao vlasnik školske zgrade, ustanovi Mali medvjed jednogodišnjim ugovorom dala na upravljanje prostoriju uz suglasnost Županije, osnivača osmoljetke.

Priznaje, međutim, da iako su trebali, nisu proveli javni natječaj s obzirom da je trebalo pronaći hitno rješenje za roditelje čiji su vrtićarci godinama ostajali kratkih rukava u drugim ustanovama. Natječaj će, veli, raspisati kada budu izgradili vrtić i to, nada se, dogodine. Ovaj Đurovićkin, kaže Franković, opremljen je HEP-ovom donacijom od 60 tisuća kuna, a još oko 20 tisuća dodala je Općina.

Đurović tvrdi da se upravo načelnik domislio za ovu namjenu iskoristiti slobodnu prostoriju od 50 kvadrata u školi koja ove godine nema trećeg razreda.

- Prošli smo sve inspekcijske nadzore i dobili dozvole. Imamo poseban ulaz, odvojeni toalet, djeca su praktički uvijek u sobi, a i nastava završava već u 11 sati pa su većinu vremena sama. Sa školom dijelimo hodnik i kuhinju, obrazlaže Đurović, koja je prije držala igraonicu Zipi u Sv. Katarini.

Napominje da je Mali medvjed neprofitna ustanova, a i da ostvari dobit, morala bi je, sukladno zakonu, uložiti u poboljšanje uvjeta u vrtiću. (I. RADIĆ)

 

dječji vrtić pićan kristina đurović