Pićan: Zašto načelnik Općine ne šalje materijale svim medijima? ŠALJU POZIVE SAMO NOVINARIMA KOJE PLAĆAJU

Pićan: Zašto načelnik Općine ne šalje materijale svim medijima? ŠALJU POZIVE SAMO NOVINARIMA KOJE PLAĆAJU

23.1.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Skrenuli smo mu pozornost da svi mediji moraju imati ravnopravan tretman, neovisno o tome koje medije plaća i to ne iz svog džepa, nego iz proračuna te da se Ugovori mogu odnositi na marketinške aktivnosti i više puta objavljivanje raznih informacija i reklama. Franković je odgovorio da će se o tome informirati kod svoje pravne službe.

Za razliku od svih ostalih Općina s područja Labinštine i Grada Labina, ona Pićanska ne šalje pozive za sjednice svoga Vijeća dopisniku našeg lista s ovog područja. Iako je Glas Istre akreditirao novinara pri svim općinama i gradu Labinu. Posljednji poziv koji smo dobili bio je onaj prošloga ljeta, i to za svečanu sjednicu Vijeća Općine Pićan kada je Ivan Jakovčić proglašen počasnim građaninom.

Poziv stigao iz redova oporbe

Nakon toga, jedan je poziv stigao na intervenciju općinskog vijećnika iz redova Istarskih Demokrata Branka Ružića koji je od općinske administracije zatražio da se svim novinarima, pa i Glasu Istre, dostavi poziv za sjednicu na kojoj je obavijestio vijećnike da je Klub Istarskih demokrata podnio prijavu Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske protiv načelnika Ivana Franković i predsjednika vijeća Silvana Jurana. I to zbog osnovane sumnje da su upleteni u neke kriminalne radnje.

Ružić je postavio vijećničko pitanje je li Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala bio u izvidima u toj Općini. O tome, i o odgovorima na ta pitanja izvijestili smo u izvještaju s posljednje sjednice kojoj smo prisustvovali. A prije toga, je i kolegica Danijela Bašić Paliković pisala o prijavi Državnom povjerenstvu za sukob interesa protiv načelnika Frankovića koji je sam sa sobom sklapao ugovor o najmu soba u svome hostelu Općini Pićan. Je li to razlog što ne dolaze pozivi Glasu Istre jer za posljednju sjednicu Općinskog vijeća, održanu koncem prosinca i na kojoj je donesen proračun za ovu godinu, nije stigao poziv kao ni za ovu koja će se održati petak. Nazvali smo općinskog načelnika Ivana Frankovića i pitali ga zašto ne dolaze pozivi Glasu Istre.

Obveza informiranja žitelja

- Mi nemamo ugovor s Glasom Istre ni s Radio Labinom o informiranju, pa zato dostavljamo pozive samo Labinštini info i 5Portalu s kojima imamo ugovor i koje plaćamo za informiranje.

Oni su plaćeni s naše strane i zato su dužni doći i pisati o našem radu i Vijeću a ostali se mogu informirati preko naše web stranice. Sjednice su otvorene pa može doći tko hoće pa i vi , kazao je Franković u svom nakaradnom obrazloženju.

No, Franković očito nije shvatio da mu je u statutu i poslovniku propisana obveza javnog informiranja svojih žitelja putem svih medija na svom području, posebice o radu Općinskog vijeća i njegovih tijela. Skrenuli smo mu pozornost da svi mediji moraju imati ravnopravan tretman, neovisno o tome koje medije plaća i to ne iz svog džepa, nego iz proračuna te da se Ugovori mogu odnositi na marketinške aktivnosti i više puta objavljivanje raznih informacija i reklama. Franković je odgovorio da će se o tome informirati kod svoje pravne službe pa će nam javiti hoćemo li kao i ostali predstavnici medija koje plaća i kojima šalje informacije dobiti poziv s materijalima. Toliko o javnom informiranju na Pićanštini. (Branko BIOČIĆ)


pićan mediji obavijest za medije politika ivan franković