Pićan: U zakup maksimalno 20 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH / Grad Labin davat će u zakup samo po 5 hektara

Pićan: U zakup maksimalno 20 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH / Grad Labin davat će u zakup samo po 5 hektara

9.6.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Vijećnici labinskoga gradskog vijeća donijeli su Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu kojeg je u ime konzultantske kuće Agrodet iz Zagreba obrazložila Blaženka Mičević. Dostavljen je popis katastarskih čestica poljoprivrednog zemljišta s podacima o katastarskoj čestici i nositeljima prava upisanim u posjedovnim listovima za predmetne čestice. Ukupna površina poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na području Grada Labina iznosi 116, 3993 ha. Od toga je oduzeta površina katastarskih čestica poljoprivrednog zemljišta koje se neće uvrstiti u Program raspolaganja obzirom da se nalaze na području Značajnog krajobraza Labin-Rabac-Prtlog i na području unutar naselja Rabac u k.o. Rabac, dijelom unutar područja koje je Prostornim planom uređenja Grada Labina zaštićeno kao osobito vrijedan predio prirodnog krajobraza a dijelom unutar EKO PARKA Ripenda. Stoga je u prijedlogu Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem naznačeno da ukupna površina poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na području Grada Labina koja je određena za zakup, kao jedini predviđeni oblik raspolaganja, iznosi 87,779ha a ista je prihvaćanjem prigovora Lorisa Brajkovića povećana za jedan hektar.

Grad Labin će ovim Programom omogućiti zakup zemljišta zainteresiranim korisnicima. Zbog neusklađenosti katastarskih i zemljišnoknjižnih podataka o nekretninama postoji mogućnost da u prijedlogu Programa nisu obuhvaćene sve katastarske čestice u vlasništvu Republike Hrvatske. Radi navedenog moguće su eventualne izmjene i dopune Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem prema kojem će grad Labin davati u zakup na 25 godina maksimalno pet hektara.


Vijećnici su temeljem zahtjeva NK Rudar kojeg je obrazložio potpredsjednik kluba i vijećnik HDZ-a Nenad Boršić podržali postavljanje LED display panoa na prostoru unutar gradskog stadiona i okrenutog prema vani ali i ovlastili gradonačelnika da u skladu s odlukom o načinu i povjeravanju upravljanja i korištenja javnih sportskih građevina u vlasništvu grada donese cjenik najma sportskih građevina u vlasništvu grada.


U aktualnom satu Neel Rocco iz SDP-a izrazila je nezadovoljstvo obrazloženjem o rekonstrukciji starogradse jezge te je pitala koliko je grad u posljednjih 5 godina povukao novca iz EU fondova. Nezadovoljna je i objavljivanjem natječaja za dva gradska pročelnika samo na gradskom portalu, Narodnim novinama i Zavodu za zapošljavanje a ne u medijima, radio Labinu i gradskim portalima pa je predložila da se ubuduće objava natječaja proširi i na te medije. Jasmina Milanović Ružić gradska pročelnica odgovorila je da je u potpunosti poštivana zakonska procedura. Ivan Peršić iz IDS-a pohvalio je kandidaturu labinske srednje škole Mate Blažina za otvaranjem regionalnog centra za elektrotehniku i računarstvo što je podupro i gradonačelnik Valter Glavičić rekavši da će Labinska srednja škola koja je uvijek bila rasadnjik dobrih kadrova dobivenim novcemobnoviti radionu, kabinete i nabaviti novu opremu te postai regionalni centar za četiri županije. Silvano Vlačić nositelj nezavisne liste nije zadovoljn naplatom parkinga u starom gradu jer u kojem treba više reda pa je predložio da naplatničari ispisuju i kazne te ljude zamijene automati za parking, posebno na zatvorenim parkiralištima uz jednog kontrolota za cijeli grad. Glavičić smatra da je zakonsi neosnovano da naplatničar ispisije kazne pa je Vlačić zatražio dodatno pismeno obrazloženje s citiranjem toga zakonskog propisa. Glavičić je najavio da uskoro neće biti problema jer u starom gradu neće biti parkiranja ni naplate na što je Vlačić replicirao da to nije doprinos oživljavanju i revitalizaciji starogradske jezge u kojoj je svaki dolazak važan. (Branko BIOČIĆ)


Nakon Kršana, Svete Nedelje, Raše i Labina i općinsko vijeće Pićna je donijelo Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu. U ovoj je maloj općini u vlasništvu Republike Hrvatske je 109 hektara poljoprivrednog zemljišta, uglavnom manjih parcela. U zakup će se davati maksimalno 20 hektara zemljišta. Vijećnici su načelniku Ivanu Frankoviću dali suglasnost za potpis Sporazuma o izgradnji Rune širokopojasne mreže na području Općine Pićan. Od 883 adrese na području općine Pićan, mreža će se moći dovesti do njih 569, dok će za ostale, najčešće udaljene ili nedostupne, postojati mogućnost da Općina sama ili u klasteru s ostalima aplicira za nepovratna sredstva EU. Građani koji to budu željeli će za infrastrukturu unutar svog objekta platiti jednokratno 750 kuna, dok će operatera s kojim će sklopiti ugovor o pružanju usluga sami izabrati. (B. Bi.)


poljoprivredno zemljište grad labin gospodarenje nekretnine gospodarenje zemljištem u vlasništvu rh tvrtka agrodet pićan zakup