Pićan: Predsjedničke kandidate smo pozvali prije Rockwoola jer nam tvornica krši ustavna prava

Pićan: Predsjedničke kandidate smo pozvali prije Rockwoola jer nam tvornica krši ustavna prava

9.12.2009. // iPress // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nakon što je Općina Pićan još 2. prosinca uputila poziv predsjedničkim kandidatima s molbom za pomoć u rješavanju problema s Rockwoolom, iz te tvornice je stigla predvidljiva, nekreativna i plagijatorska reakcija pa su i oni pozvali predsjedničke kandidate sa svojom žalopojkom o svojoj „nezavidnoj“ situaciji, reagira načelnik Pićna Ivan Franković na javni poziv tehničkog direktora Rockwoola kandidatima.

Franković kaže kako oni uporno navode da je njihova tvornica najmodernija i da koristi najbolju raspoloživu (BAT) tehnologiju ali da njima ništa ne znači to što je njihova tehnologija BAT ako se pored nje mi gušimo u dimu. Navode i kako su oni poželjni strani investitori te kako je naše protivljenje njihovom radu kršenje Ugovora između Hrvatske i Danske o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja.

- Mi smatramo da je važnije to što njihov rad krši naša ustavna prava na život u čistom okolišu. Osim toga smatramo da smo više mi njima bili poželjna lokacija s besplatnom vodom, povoljnim uvjetima, poticajima i s mogućnošću beskrajnih propusta pri izdavanju dokumentacije, nego što su oni nama poželjni investitori, a na njihovo stalno pozivanje na inspekcije koje ne nalaze ništa problematično istaknuti ćemo nekoliko zaključaka od inspekcijskog nadzora  obavljenog 16. listopada 2009:

OTPADNA KAMENA VUNA - otpad (KB 17 06 04) ne zadovoljava kriterije za odlaganje otpada, prekoračene su granične vrijednosti za otopljeni organski  ugljik i ukupne rastopljene tvari, a granično je za inertni otpad.

LETEĆI PEPEO - prema mišljenju otpad ne zadovoljava kriterije za odlagališta otpada. Toliko o najmodernijoj i potpuno bezopasnoj tehnologiji, stoji u priopćenju kojeg uz načelnika Frankovića potpisuje i predsjednik općinskog vijeća Silvan Juran.

Poziv koji je iz Općine Pićan upućen svim predsjedničkim kandidatima prenosimo u cijelosti:

Budući da smo sada u predizbornom vremenu kada se više nego obično posvećuje pažnja aktualnim problemima i mogućim rješenjima istih, željeli bismo Vas upoznati s našim gorućim problemom.

U Općini Pićan je 2007. godine započela s probnim radom tvornica kamene vune Rockwool. S početkom rada tvornice za nas su započeli brojni ekološki problemi. Ekologija je po definiciji nastojanje da se postigne dogovor između konkurentskih interesa, najčešće između destruktivne profitne proizvodnje i čiste prirode, u određivanju uvjeta života. Smatramo da su naši mještani u procesu dolaska Rockwoola bili zakinuti jer  s njima se nitko nije ni pokušao dogovarati.

Želimo istaknuti samo nekoliko detalja kako bismo Vam približili naš problem: Rockwool je izgrađen na državnim rezervama pitke vode, u studiji utjecaja na okoliš navedeno je da će šteta na zdravlje ljudi, usjeve i materijalna dobra pri radu tvornice iznositi preko 5 milijuna eura godišnje, a prilikom izrade studije korišteni su meteorološki podaci s druge lokacije na kojoj su meteorološki uvjeti  sasvim različiti od onih na lokaciji gdje se nalazi tvornica.

Mi smo se u pokušaju da dođemo do rješenja problema obraćali raznim županijskim i državnim institucijama. Svi su se složili da je lokacija tvornice potpuno pogrešno odabrana i uputili su nas na Ministarstvo zaštite okoliša koje je izdalo građevinsku dozvolu. S druge strane, od Ministarstva zaštite okoliša dobivamo odgovore kako je odgovornost na nama i na županiji.

To prebacivanje loptice samo je dodatni teret mještanima koji žive u dimu i trpe posljedice koje se izražavaju kroz simptome pečenja očiju i grla te nadraženosti dišnih putova.

Dok je tvornica, već treću godinu na probnom radu jer očito ne zadovoljava uvjete za uporabnu dozvolu, naši stanovnici koji si to mogu priuštiti, počeli su planirati iseljavanje. Većina ih to ne može i ne želi napraviti. Zar smo došli do toga da prihvaćamo strani kapital pod svaku cijenu?

Uvjereni smo da imate razumijevanja za naš problem i pozivamo Vas u Pićan kako biste se i sami uvjerili da je hitno pronaći rješenje. Računamo na Vašu pomoć, stoji u pismu koje potpisuju načelnik Općine Pićan Ivan Franković i predsjednik Općinskog vijeća Silvan Juran.

pićan rockwool predsjednički izbori ivan franković silvan juran kamena vuna lebdeće čestice leteći pepeo