Pićan komisijom protiv Rockwoola

Pićan komisijom protiv Rockwoola

27.6.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Verđilio Karlić imenovan je predsjednikom, a Doris Floričić i Kristina Đurović članicama komisije za probleme vezane uz tvornicu kamene vune Rockwool na sjednici Općinskog vijeća Pićna. Osnovana je na inicijativu Karlića, s glavnim ciljem da se, zbog još uvijek brojnih pritužbi mještana, "napokon izvedu stvari na čistac".

Na svakoj će se sjednici vijeća, rečeno je, raspravljati o Rockwoolu, a komisija će po potrebi biti proširena s četiri člana, moguće i stručnjacima. Trebala bi odgovoriti na sporna pitanja oko studije utjecaja na okoliš, raspisivanja referenduma, te razmotriti potrebu sklapanja osiguravajućih ugovora od zagađenja, utvrđivanja odgovornosti za štete i angažiranja neovisnih mjeritelja kvalitete zraka.

Vijećnici su, usto, pokrenuli izmjene i dopune prostornog plana, s obzirom na to da je od njegovog donošenja prije četiri godine bila onemogućena gradnja u selima bez kanalizacije, a gdje je ona planirana. Moglo se graditi samo u dijelu Pićna s lani otvorenim pročistačem i pripadajućom kanalizacijom, no ne i u njegovoj starogradskoj jezgri. Sada će se, pak, građevinske dozvole izdavati i za objekte s nepropusnom septičkom jamom. Izraženo je žaljenje što se s ovom odlukom kasni, budući da je većina općina takav propust pravodobno ispravila. (I. R.; snimio B. D.)

Verđilio Karlić pićan rockwool komisija doris floričić