Petru Dundari srebrna medalja na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2021

Petru Dundari srebrna medalja na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2021

8.11.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Od 14. do 16. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održala se ARCA 2021. - međunarodna izložba inovacija, na kojoj je sudjelovao i Petar Dundara iz Labina. Prošlogodišnji maturant Srednje škole Mate Blažine, a sadašnji student FER-a, sudjelovao je sa svojom aplikacijom "Game Of Resistance",  koja je osvojila srebrnu medalju, pod mentorstvom profesorice Laure Kokot.

"Game Ωf Resistance" je edukativna igra kojoj je cilj svoje korisnike naučiti brzo određivati otpor prema bojama na otporniku. Otpornik je osnovna elektronička komponenta na kojoj se nalaze prstenovi u boji. Svaka boja predstavlja jedan broj, a njihovom kombinacijom prema određenim pravilima može se odrediti otpornost bez mjernog instrumenta. Pravila računanja se lako nauče, ali teško izvježbaju.
Aplikacija na zaslonu prikazuje otpornik s nasumično generiranim bojama, a zadatak korisnika je upisati vrijednost otpora u zadanom vremenskom roku. Na taj način korisnik kroz igru nauči brzo određivati otpor bez mjernog instrumenta što mu pomaže u radu.

Aplikacija je namijenjena studentima, učenicima i svim ostalim elektroničarima koji se svakodnevno susreću s otpornicima.
Valja naglasiti da je Petar Dundara sudjelovao na međunarodnoj izložbi i prošle godine te ističe da je veoma zanimljivo razgovarati s ostalim inovatorima i vidjeti njihove uratke. Više o aplikaciji: OVDJE! 
(Tekst i foto: Petar Dundara)


petar dundara inovacija izložba inovacija arca 2021 srebro aplikacija