PetiVina i otkrivanje biste Matka Brajše Rašana u Pićnu

PetiVina i otkrivanje biste Matka Brajše Rašana u Pićnu

6.6.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Zabava

U Pićnu se danas održava PetiVina, manifestacija posvećena vinu i vinarima. Program počinje ujutro otkrivanjem biste autoru istarske himne Matku Brajši Rašanu. Bistu će u 10.30 sati otkriti istarski župan Valter Flego i pićanski načelnik Ivan Franković. U prigodnom programu sudjelovat će Klapa Labin, vokalna skupina Osnovne umjetničke škole Matka Brajše Rašana, KUD Ivan Fonović Zlatela i domaće mlade umjetnice Roberta Smilović i Valnea Vretenar, kao i učenici Luka Aničić i Klaudija Hil. Svečanosti otkrivanja biste nazočit će i njezina autorica , akademska kiparica Tatjana Kostanjevac.

Nakon otkrivanja biste uslijedit će izložba rukopisa Matka Brajše Rašana u Galeriji Pićan. Popodnevni program počinje Skupštinom udruge Trnoplesari, a satim će predavanje o Matku Brajši Rašanu održati mr.sc. Nikola Lovrinić. U 17.30 sati predavanje je Esada Ahmića na temu Istarska tradicija uzgoja kopuna. A jela od kopuna moći će se i gušati u gastro kutku. Kopun je inače naziv za pijetla. U početku se ovako zvao svaki pijetao, ali s vremenom se ovako označava uškopljeni pijetao, koji se uzgajo samo zbog mesa.

Prije smotre vina vinara iz cijele Istre, oni će odmjeriti i snage u malom nogometu. U večernjim satima posjetitelje će zabavljati Alfa Time Band i Dražen Zečić.

 

 

pićan dražen zečić petivina vino kopun vinari gospodarstvo