Prvi maj M - Prvi maj

Peticija građana Raše protiv Odluke o proglašenju urbanističke cjeline naselja Raša kulturnim dobrom od lokalnog značaja

Peticija građana Raše protiv Odluke o proglašenju urbanističke cjeline naselja Raša kulturnim dobrom od lokalnog značaja

1.4.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Grupa građana Raše koja zahtijeva izmjenu Odluke o proglašenu urbanističke cjeline naselja Raša kulturnim dobrom od lokalnog značaja obratila se dopisom medijima:

"Grupa građana Raše želi ukazati na nužnost  sudjelovanja građana u prostornom planiranju urbanističke cjeline naselja Raša, kako bi istaknula potrebu odgovornijeg ponašanja svih žitelja lokalne zajednice kao i brigu lokalnih vlasti u sagledavanju potreba svojih sugrađana.
Na sjednici Općinskog vijeća Općine Raša  od 20.10.2014.g. donesena je Odluka o proglašenju urbanističke cjeline naselja Raša kulturnim dobrom od lokalnog značaja.
Navedena Odluka je donesena radi očuvanja izvornog (postojećeg) izgleda građevina.Također se naglašava da je izvedba zahvata u spomenutoj Odluci moguća samo uz prethodnu suglasnost nadležnog Konzervatorskog odjela u Puli.
Svjedoci smo brojnih izvršenja zahvata od strane građana koji navedenom Odlukom nisu dozvoljeni, a 2-3 montažna su sankcionirana  što nema nikakvog smisla. Tim činom vrši se diskriminacija na "sankcionirane" kao i na sve građane koji bi željeli natkriti ulazna vrata.
 Natkrivanje terase bi produžilo vijek stolarije, smanjilo vlagu u stanovima, omogućilo držanje obuće i kutije za ogrijev vani,pušači bi mogli biti vani itd.
Ovim putem građani izražavaju veliko nezadovoljstvo donesenom Odlukom.
Kako bi izbjegli daljnje takve aktivnosti, zahtijevamo da se donese Odluka o izmjeni i dopuni navedene Odluke na način da se Konzervatorskom podlogom odobre određeni zahvati (koji su postojećom odlukom nedozvoljeni) koji bi bili utvrđeni gabaritima, vrsti gradnje,čvrsti i montažni (zavisno o financijskoj konstrukciji npr.),boji,vrsti krova itd.,u svrhu da bi se  građanima omogućili kvalitetniji životni uvjeti.
Za rješavanje navedene problematike predlažemo da se:
˙- Pošto su građani pozvani da dostave konkretne prijedloge do 15.04.2019,pozivamo načelnicu da nakon  toga sazove tematsku sjednicu
-Pristupi izmjeni i doradi Odluke o proglašenju urbanističke cjeline naselja Raša kulturnim dobrom od lokalnog značaja (iz 2014.g.);
-Kontaktira nadležna konzervatorska služba, koja bi nakon predloženih inicijativa građana odobrila određene zahvate koji navedenom Odlukom nisu dozvoljeni, sve po pravilima struke i rješenjima konzervatorske službe.
U prilogu su slike konkretnih prijedloga za gornje stanove ,a sličan stil bi bio i za donje."

Potpisi za navedenu peticiju se prikupljaju tokom cijelog tjedna u:

- gradska Kavana,

- caffe bar Timi,

- dj. igralište Kampet

- osobno kod: 

Edo Mujkić 

Sanela Smoljek

Himzo Kurtić

Adnan Taletović

peticija raša urbanizam
Galerija fotografija (3)