Petero učenika iz Srednje škole Mate Blažine dobilo turističke stipendije

Petero učenika iz Srednje škole Mate Blažine dobilo turističke stipendije

11.12.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Ministar turizma Damir Bajs potpisao je ovaj tjedan ugovore o stipendiranju 15 učenika iz Istre koji se obrazuju za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu temeljem sporazuma s predstavnicima gospodarskih tvrtki i županijskih obrtničkih komora u sklopu Programa obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu. Uz njih, Ministarstvo je dodijelilo još 109 učeničkih i 12 studentskih stipendija drugim županijama.

Stipendije je dobilo petero učenika iz Srednje škole Mate Blažine iz Labina, sedmero učenika Srednje škole Eugena Kumičića iz Rovinja i troje učenika pulske Škole za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu. Svi učenici dobivat će stipendiju od tisuću kuna do kraja svog školovanja ako tijekom tog razdoblja zadovolje tražene kriterije. Ministarstvo sufinancira 50 posto iznosa stipendija, odnosno najviše 500 kuna po učeniku i 800 po studentu, a ostatak daju turističke tvrtke. Za labinske učenike ostatak stipendije osigurala je tvrtka Rabac, rovinjska Maistra, a pulske Arenaturist. Među tvrtkama koje su ove godine potpisale sporazume s Ministarstvom su i porečka Plava Laguna i Riviera.

Specifičnost programa je što tvrtke same određuju kome daju stipendije i kasnije imaju obvezu njihova zapošljavanja. Tvrtke prije svega traže deficitarna zanimanja kao što su konobari i kuhari. Cilj je ovog programa, ističu u resornom ministarstvu, podići kvalitetu hrvatskog turizma kroz obrazovanje novih i stručno usavršavanje postojećih kadrova, ali i pojačati interes mladih za stjecanjem zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu kroz podizanje standarda obrazovanja uređenjem kabineta za stručnu nastavu u školama.

U ovoj godini Ministarstvo će za nove stipendiste i za one po ugovorima iz 2008. godine izdvojiti 2,2 milijuna kuna. Uz to je u suradnji sa županijama ove i prošle godine sufinanciralo uređenje kabineta za praktičnu nastavu u srednjim strukovnim školama te promociju turističkih i ugostiteljskih zanimanja. (B. BAN)

stipendije turističke stipendije učenici sš mate blažine valamar obrazovanje ministarstvo turizma