Petar Dundara sudjelovao na Državnom turniru mladih fizičara

Petar Dundara sudjelovao na Državnom  turniru mladih fizičara

18.12.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

U nedjelju 15. prosinca 2019. na zagrebačkom Prirodoslovno matematičkom fakultetu, održan je Državni turnir mladih fizičara. Hrvatski turnir mladih fizičara je pojedinačno natjecanje učenika srednjih škola koje se organizira po prilagođenim pravilima Međunarodnog turnira mladih fizičara. Učenici pokazuju sposobnost kako rješavanja složenih znanstvenih problema, tako i prezentacije rješenja kroz znanstvenu raspravu.
Natjecanje je istraživačkog i eksperimentalnog tipa te je bazirano na projektnom rješavanju 17 problema zadanih godinu dana unaprijed. Problemi su otvoreni, povezani s pojavama iz svakodnevnog okruženja, često bez poznatog konačnog rješenja.  
Problemi za međunarodni turnir 2020. godine su objavljeni sredinom srpnja, te su potom prevedeni i na hrvatski jezik.  Svaki učenik koji se prijavio za sudjelovanje odabrao je  jedan istraživački problem.  Do kraja studenog trebalo je poslati napisani istraživački rad.
Nakon pregleda pristiglih radova državno povjerenstvo je 10. prosinca 2019. godine pozvalo devet najboljih radova na državni turnir. Među devet odabranih radova bio je i istraživački rad Petra Dundare.
Petar Dundara, učenik trećeg razreda elektrotehnike, odabrao je problem „Saksonska zdjela: Zdjela sa rupom u dnu tone u vodi. Saksonci su koristili takvu napravu za mjerenje vremena. Istražite parametre koji utječu na vrijeme tonjenja.“
Mentor učeniku bio je profesor fizike Nedeljko Mandić, a u teorijskom modeliranju problema znatno je pomogao i profesor strojarstva David Juvan.  U sastavljanju  eksperimentalnog postava pomogli su i školski majstori Edi Milleti i Dino Belušić.  U izvođenju eksperimenata pomagao je i Martin Šverko, učenik 4.e razreda.
Na turniru je svaki učenik (izvjestitelj)  imao 12 minuta vremena da, uz prezentaciju objasni i opiše svoje istraživanje. Potom je, drugi učenik (osporavatelj) imao tri minute vremena da ospori teze izvjestitelja. Nakon toga je uslijedila rasprava između izvjestitelja i osporavatelja (5 minuta) te rasprava između žirija (profesori s PMF-a i FER-a)  i izvjestitelja (5 minuta).
Nakon svih devet „znanstvenih borbi“ uslijedilo je bodovanje. Zbrojeni  su bodovi napisanog istraživačkog rada, bodovi s pisanog ispita znanja iz fizike, vještine prezentiranja i osporavanja tuđeg rada.  Koliko je natjecanje bilo zahtjevno i  izjednačeno govori podatak da je prvih pet natjecatelja (koji će predstavljati Hrvatsku na međunarodnom turniru u Rumunjskoj u srpnju 2020.), osvojilo od 67,68 do 54,89 bodova (od mogućih 100). Petar Dundara je osvojio 7. mjesto s 50,29 bodova.
Hrvatski turnir mladih fizičara organizira Istraživački centar mladih od 2019. godine. Prije toga je natjecanje organiziralo Hrvatsko fizikalno društvo. Sudjelovanje na turniru je vrsta holističkog učenja baziranog na samostalnom istraživanju i radu. Učenici stječu iskustvo znanstvenog istraživanja, što je pogotovo vrijedno onima koji razmatraju znanstvenu ili inženjersku karijeru. Osim toga, potiče se razvijanje samopouzdanja i komunikacijskih vještina.
(Tekst i foto: Nedeljko Mandić)


ssmb.hr




petar dundara nedjeljko mandić državni turnir mladih fizičara fizika