Peruško Bogdanović izlaže u Galeriji Alvona

Peruško Bogdanović izlaže u Galeriji Alvona

10.8.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

U utorak, 12. kolovoza u 21 sat otvara se izložba "DODIRI" akademskog kipara Peruška Bogdanića.

Peruško Bogdanić rođen u Starom Gradu na otoku Hvaru, svoje akademsko obrazovanje stekao je u klasi prof. Vjekoslava Rukljača na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Tijekom dva mandata obnašao je dužnost predsjednika HDLU Zagreb od 1996. do 2000. Kao samostalni umjetnik djelovao je do 1995.g. kada počinje sa radom na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je od 2007. redoviti profesor.
Voditelj je i mentor ljetnog studija kiparstva „Montraker" u Vrsaru.

Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu te sudjelovao u radu brojnih kiparskih simpozija među kojima i na MKS-u na Dubrovi.

 

U predgovoru kataloga ove izložbe Branka Arh ističe kako Peruško Bogdanić godinama ostavlja autentičan umjetnički trag u hrvatskoj umjetnosti potvrđujući se kao vrsni kipar, crtač i slikar, blizak prirodi i prirodnosti, organičnosti oblika, svojim unutrašnjim svjetovima i porivima.

„Svi oblici utonuli su u strukturu, u bespredmetnost bijelog svijeta. Oslobodili se sile teže, prepustili se valovanju, milovanju svjetla i sjena, ostala je tek struktura površine kao znak kreativnog čina.

...Ove čiste elementarne reljefne kompozicije čvrstog oblika četverokuta zrače nježnošću, finoćom, fluidnošću, osvajaju jednostavnošću, svjetle iznutra, pozivaju na dodir, ne samo zbog strukture, već i zbog dojma nestvarnosti i neprestanog uzmicanja."

... „Umjetnik nas je stavio u poziciju otkrivanja. ...Ponudio nam je tezu da se čudo prirode skriva u beskrajnom. „

 

Izložba se može razgledati pon - pet od 10 do 13 sati ili po najavi na mob.: 098 183 09 01.

Galerija Alvona kultura izložba Labin Branka Arh Peruško Bogdanović Šaina umjetnost izložba