"Performans" oko lokacije LNG terminala u raškom i plominskom zaljevu

"Performans" oko lokacije LNG terminala u raškom i plominskom zaljevu

20.5.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Politika

Dvojba koju su u javnosti Vlada i istarski župan Ivan Jakovčić stvorili oko izgradnje LNG terminala na Krku, na rtu Ubac ili Plominskom zaljevu samo je politički perfomans za neupućene građane, jer sve upućuje na to da je infrastruktura i položaj na Krku najpovoljniji. Izjavio je to u kršanskom kaštelu Sandro Jurman, predsjednik Županijskog odbora HSLS-a na današnjoj konferenciji za tisak, održanoj u povodu 19. rođendana te liberalne stranke, što je bio i početak višestranačja i demokracije u Hrvatskoj.

 

On se složio s pitanjem novinara da je ta predstava za javnost organizirana samo kako bi se Primorsko-goranska županija lakše privoljela na gradnju LNG terminala na Krku, čemu se dugo opirao župan Komadina. I laiku je jasno da se takav terminal ne može graditi u zaštićenom prirodnom pojasu Ubas ili uskom i već termoelektranama prenapučenom Plominskom zaljevu - naglasio je Jurman, podsjetivši da se njihova stranka ne protivi izgradnji novih proizvodnih objekata, ali da pritom u prvom planu mora biti zaštita okoliša i održivi razvoj, a ne profit pod svaku cijenu.

 

"Neodrživo je da se sve to odvija iza leđa građana na tim prostorima, dakle onih koji su životno zainteresirani za sudbinu svog zavičaja, bez ikakve javne rasprave, a kamoli obveze da ti isti građani budu kreatori vlastitog razvoja" - ocjenjuje prvi čovjek HSLS-a u Istarskoj županiji. On se suprostavio gradnji TE Plomin 3 po istom "modelu" i iza leđa javnosti, rekavši da LNG nije preduvjet gradnje tog elektroenergetskog objekta na plin, kao najboljeg jamstva zaštite okoliša, pogotovo što magistralna trasa cjevovoda prolazi nadomak Plomina.

Na upit kako njihova liberalna stranka može sudjelovati u koaliciji s HDZ-om, koja je Hrvatsku i njene građane svojom dugogodišnjom vlašću prepunom prijevara i obmana dovela u nezavidan položaj, Jurman je odvratio da su ušli u vlast, kako bi je mijenjali iznutra, potkrijepivši to i odlukom o ukidanju plaćanja naknade za zdravstvene usluge, koja je njihovo djelo. "Znali smo i ranije izaći iz koalicije ukoliko se iznevjere naša očekivanja, pa tako nešto nije isključeno ni sada" - prisnažio je Sandro Jurman, složivši se da je pakt s ovakvim HDZ-om ipak otežao njihov rad i poziciju u Istri.

 

U ime domaćina, kršanskog ogranka te stranke, novinarima je o održivom razvoju te općine govorio predsjednik ogranka Klaudijo Lazarić, podsjetivši da je ovaj dio Istre određen za prljavu industriju, od cementare, vapnare, termocentrala do tvornice kamene vune, dok ga kvalitetni programi zaobilaze u širokom luku. Sve to je u sukobu s održivim razvojem šire Labinšćine, što će u dužem razdoblju, kako je rekao, dovesti do egzodusa stanovništva i tihog odumiranja ovog kraja. Na tom tragu je i pokorno ponašanje lokalne vlasti, uključujući i dijela oporbe, spomenuo je pritom Valdija Runka, koja je na Općinskom vijeću Kršana glasala za pretvaranje luke u Plominu u industrijsku zonu, nakon čega će uslijediti izmjena prostornog plana te općine. "Zar se nije nakon njenog neuspješnog pretvaranja u trajektnu luku, što je bio nečiji san, ona mogla prepustiti ribarima, koji su sada njeni najveći korisnici, pa u skladu s takvom zbiljom graditi odgovarajuće skladišne i prerađivačke pogone - pitao se Lazarić.

 

Ipak, najviše je vremena utrošio na način gradnje tvornice kamene vune Rockwool u plodnoj dolini nedaleko od Tupljaka, za što je strani partner preko noći dobio građevinsku dozvolu i sve druge pogodnosti i papire. Sve to, kao i činjenica da su se sve pripreme oko njene gradnje vodile daleko od očiju javnosti, ali uz punu angažiranost IDS-ovih čelnika općina Kršan i Pićan, te uskog kruga najpouzdanijih ljudi, o čemu u ono doba nisam bio upoznat ni ja kao predsjednik Općinskog vijeća Kršana, dodatno budi sumnju da se tu mešetarilo u vlastitu korist, a na štetu ovog kraja i njegovog stanovništva - bio je jasan Lazarić.

Naveo je i podatak da je čuo da su Hrvatske vode ovih dana dale koncesiju Rockwoolu za korištenje podzemnih voda, kojima obiluje Raška dolina, a ugrožava ih upravo danski ulagač. Ponovio je i poznat podatak da ta tvornica, koja sada prinudno ne radi zbog ogromnih propusta u pokusnoj proizvodnji, ugrožava poljoprivrednu proizvodnju na plodnim, ali slabo obrađenim poljima, poslije Neretvanske doline, najvećem poljoprivrednom kompleksu na našem Jadranu, što je posljedica pogodovanja stranom ulagaču na svim razinama vlasti.

 

"Tko god se u ovom trenutku zalaže se ponovno pokretanje proizvodnje u Rockwoolovoj tvornici u Tupljaku, taj ne želi dobro ni ovom okruženju, a ni Istri u cijelini. Nadam se da će odgovorni doći k pameti i da se to ipak neće dogoditi" - rekao je na kraju kršanski vijećnik i čelnik tamošnjih liberala. (M. Milevoj)

 

Sandro Jurman LNG Jakovčić Rockwool Tupljak zagađenje ekologija politika Valdi Runko HSLS Kršan