Performans "Lavandin" labinske umjetnice Ivone Verbanac: Referenca na nove globalne grijehe (Galerija fotografija)

Performans "Lavandin" labinske umjetnice Ivone Verbanac: Referenca na nove globalne grijehe (Galerija fotografija)

23.5.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Ivona Verbanac, labinska performerica, prekjučer je u prostorima galerije Luka i Subgalerije MUL pulskog Multimedijalnog centra Luka izvela performans pod nazivom »Lavandin«. Riječ je o projektu kuratorice Maje Briski koji si uzima za pravo komentirati i aktualizirati nedavni popis sedam revidiranih smrtnih grijeha pod patronatom papinske administracije.
Liturgija, odnosno liturgijska procesija kao ranosrednjovjekovna tekovina zaslužuje biti predmetom polemike i diskusije i u post-post suvremeno doba. A na nju će itekako utjecati novoproklamirani grijesi odaslani iz papinske kurije; uništavanje i zagađivanje okoliša, prekomjerno bogaćenje koje uzrokuje bijedu i siromaštvo, pedofilija, pobačaj, znanstveni eksperimenti na ljudima, manipulacija genetskim materijalima (genetičko modificiranje) te konzumacija ili prodaja droge. Verbanac, likovna umjetnica koja se u posljednje vrijeme sve više izražava performansom, ovoga se puta osvrnula upravo na novu katoličku doktrinu.


Performans počinje procesijom predvođenim svećenikom don Vinkom Puljićem u ljubičastoj odori, iza kojega ide umjetnica u jutenoj halji (simbol pokajanja) u pratnji sedmorice kerubina koji zajedno sa svećenikom pjevaju pjesme kajanja i pročišćenja od grijeha. Povorka zatim pristiže u ljubičasto obojen prostor osvježen mirisnim svjetiljkama uljem lavande, umiješanim i u vodu bijelih lavora s pripremljenim bijelim ručnicima položenim na šest samostojećih metalnih stalaka.

 


Na zidu, iznad svakog od njih, ime je grijeha što će ga umjetnica isprati: iz vreće što ju je dovukla sa sobom izvući će redom pripadajuće materijalizirane metafore (primjerice, komercijalizirane dječje lutke, pregršt novčanica, paprike i rajčice, tablete za smirenje), pažljivo oprati najprije predmete, a potom i vlastite ruke, koje će prije idućeg pranja temeljito osušiti ručnikom.
Autorica će poput kršćanina koji je shvatio suštinu kršćanstva biti uronjena u vodu i poškropljena svetom vodicom od strane svećenika koji će je na taj način uvesti u kraljevstvo božje.


Referenca na nove grijehe u slučaju Verbanac/Briski kao i na uzaludnost liturgije kao takve nije za odbacivanje. Riječ je o vrijednom projektu, a komplimenti idu odlično uređenom interijeru Subgalerije MUL te spoju mirisa (lavande), estetike i okusa (pecivo s okusom lavande koje autorica dijeli publici kao zamjenu za hostiju).
Ovom smo prilikom još jednom bili svjedoci činjenice da je čin izvedbe performansa kao takav odavno već prokušan izraz, baš kao i slikarstvo, osim ukoliko se doista ne radi o iznimnom slučaju genijalnog pristupa prema činu stvaranja. Stoga bismo ovaj projekt mogli okarakterizirati kao još jedan u nizu pokušaja da se osvrnemo i pokušamo promijeniti nešto što se promijeniti ne može. Baš poput borbe Davida i Golijata, Sizifovog posla ili prosječne slike (izložbe).


»Poruka moje priče nije religiozna, već ekološka; svi ti grijesi tiču se zapravo Ekologije Uma, Duha, Tijela, Morala, Okoline, Ljudske Svijesti i Savjesti, napominje Ivona Verbanac, miljenica Beuyseovskog načina izražavanja i pristupa umjetnosti.
Ivona Verbanac je rođena 1977. godine, a diplomirala je na milanskoj Nuova Accademia di Belle arti.

 

Fotografije: korisnik ElNinjo 

Performans Lavandin Ivona Verbanac Kerubini MMC Luka Don Vinko Puljić smrtni grijesi suvremen život umjetost