Peoni,raški mariachi bend, ponovno na okupu

Peoni,raški mariachi bend, ponovno na okupu

25.8.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Glazba

U povodu 50. obljetnice RKUD-a Rudar, koja će se obilježiti sljedeće godine, predsjednik Josip Knapić okupio je krajem prošlog tjedna članove nekadašnjeg glazbenog sastava Peoni, sekcije društva koja je 60-ih godina izvodila latinoameričku glazbu.
Mariachi je naziv za meksički glazbeni sastav koji se sastoji od najmanje tri pjevača s gitarama i jednog trubača. Izvode meksičku, ali i općenito latinoameričku narodnu glazbu Takva glazba je u bivšoj državi bila izrazito popularna krajem 50-ih i početkom 60-ih godina prošlog stoljeća, mahom pod utjecajem filmova kao što je »Jedan dan života« poznat po pjesmi »Mama Juanita«. Na estradi su se javljali i domaći mariachiji, od kojih mnogi pamte skupinu Paloma. Tako su početkom 1964. godine nastali i Peoni, koji su sljedeće tri godine žarili i palili istarskim pozornicama.


Od nekadašnjih sedam članova ovog benda u prostorije Rudara došli su trubači Romano Malinarić i Miro Rebić te gitaristi i pjevači Mauro Marečić, Feručo Kraljić i Josip Bepi Kokot. Među živima više nisu Valter Brubnjak - vokal i Tonči Hrubec - kontrabas.
Glavni »krivac« za osnivanje sastava je Kraljić, koji se na maškarama u Nedešćini pojavio maskiran u Meksikanca i uz gitaru izvodio meksičke pjesme.
- Ja i Bepi smo pjevušili takve pjesme i razmišljali da bi bilo dobro formirati sastav, a kad smo ugledali njega pomislili smo da je došao kao naručen, priča Marečić.
U proljeće im se pridružio trubač Malinarić i tako je nastao sastav imena Peoni, po nazivu za meksičkog seljaka bezemljaša. Kad je Kraljić 1965. godine otišao na odsluženje vojnog roka, u bend su ušli Rebić i Brubnjak, a njegovim povratkom godinu dana kasnije došao je i Hrubec. Ansambl se raspao Marečićevim odlaskom u SAD 1967. godine.
Bile su to tri vrlo burne godine. Koncert bi uvijek otvarali svojom himnom »Mi smo Peoni, to već svatko zna«, a prvi nastup imali su u raškoj kinodvorani. Ubrzo zatim su izabrani da predstavljaju Općinu Labin na Festivalu mladih u Pazinu, gdje su osvojili prvu nagradu. Potom su otišli u Kolašin, u Crnu Goru, gdje su dvanaest dana pjevali radnim brigadama koje su gradile prugu Beograd – Bar. Od kasnijih nastupa pamte onaj u Rovinju na Susretu mladih Jugoslavije, Austrije i Italije, gdje su bili iznenađenje programa jer su svirali na krovu zgrade.
- Naši koncerti u Pazinu i Vodnjanu bili su rasprodani sedam dana unaprijed, a u Novigradu smo ga morali ponoviti jer je pred dvoranom bilo dovoljno publike da se ona još jednom napuni, prisjeća se Kraljić.
Nastupili su i u pulskom kazalištu, Senju, Crkvenici, Mošćeničkoj Dragi, nebrojeno puta pred turistima u Rapcu, a o njima su snimile priloge tadašnje televizije Zagreb i Kopar. Hvalili su ih ne samo zbog dobre glazbe, nego i zbog dobrog izgovaranja teksta na španjolskom. Za to je zaslužan Kokot, koji je »skidao« tekstove i zbog toga čak počeo učiti španjolski.
- Glavni izvor bila nam je magnetofonska vrpca s pedesetak pjesmama iz svih krajeva Latinske Amerike. Dio tekstova su Feručo i Mauro preveli na naš jezik. Kasnije smo skinuli pjesme Los Paragvajosa, Antonija Luisa Agilera, Dua Rela i drugih. Na repertoaru smo ih imali osamdesetak i mogli smo svirati tri sata bez prestanka, priča Kokot.
On je zaslužan i za ključan detalj takvog benda – sombrera, koja je dao izraditi kod klobučara u Opatiji. Hlače su također naručili kod krojača, ali košulja je bila obična bijela s odrezanim ovratnikom, a pončose preko ramena glumili su tepisi!
Malinarić je jedini ostao glazbeno aktivan i danas svira u labinskom gradskom orkestru, Kralj je donedavno vodio ženski zbor Zlatelke u kršanskom KUD-u »Ivan Fonović Zlatela«, a Marečić povremeno javno zasvira u SAD-u, gdje živi.


Zapisao i snimio Robi SELAN

glazba Pino Knapić RKUD Rudar Peoni mariachi bend Romano Malinarić Miro Rebić Feručo Kraljić Mauro Marečić Bepi Kokot