Pčelari obilježili dan svog zaštitnika

Pčelari obilježili dan svog zaštitnika

8.12.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Članovi pčelarske udruge Labin obilježili su jučer, misom u župnoj crkvi svetog Martina u Svetom Martinu, koju je predvodio velečasni Jeronim Jokić iz Nedešćine, dan svetog Ambrozija, zaštitnika svih pčelara. Nakon mise pčelari su svoj dan proslavili prigodnim druženjem u Agroturizmu Pineta.

Druženje je ujedno bilo i zadnje okupljanje labinskih pčelara u ovoj godini, a na kojem su predsjednik Udruge Zvonko Radas i delegat Istarske županije u Hrvatskom pčelarskom savezu Darko Martinović govorili o aktualnostima u pčelarstvu te svim pčelarima zaželjeli mednu 2016. godinu.

Inače, sveti Ambrozije rođen je oko 340. godine u Francuskoj. Legenda kaže da mu je roj pčela, dok je bio beba, sletio na  krevetić i pčele su odložile med u i oko njegovih usta, a da ga pritom niti jedna nije ubola. Sveti Ambrozije je poštovao pčele, a pčelinju zajednicu smatrao je modelom  skladne obitelji u kojoj vlada rad i red. Vjerovao je da pčele predstavljaju sve što je pobožno, sveto, uzvišeno i uređeno. Zbog toga ga se danas smatra zaštitnikom pčelara, pčela  i pčelarstva.

 

pčelari sveti ambrozije darko martinović