Parlamentrni izbori 4. prosinca, potpisivanje ugovora s EU-om 9. prosinca

Parlamentrni izbori 4. prosinca, potpisivanje ugovora s EU-om 9. prosinca

15.7.2011. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na stastanku vladajuće koalicije u Banskim dvorima napokon je dogovoren datum izbora. Izbori za idući saziv parlamenta održat će se 4. prosinca, potvrdila je Jadranka Kosor.

"Dogovor oko datuma izbora postigli smo lako, ali posao koji je tome prethodio bio je ogroman i težak", kazala je Kosor, čestitavši svojim kolegama na dosadašnjem radu i čvrstoj podršci vladajućoj stranki. "Nadam se nastavku suradnje s koalicijskim partnerima i nakon izbora", izjavila je Kosor, koja očito ne bi imala ništa protiv da iduća koalicijska vlada ostane u istom sastavu.

Datum raspuštanja Sabora bit će poznat na jesen

Datum raspuštanja Sabora bit će objavljen nakon ljetne stanke. Očekuje se da će Sabor održati još jednu sjednicu, na kojoj će biti doneseni preostali zakoni koji su bitni za ulazak u Europsku uniju.

Na sastanku su sudjelovali Jadranka Kosor, Darko Milinović, Vladimir Šeks, Petar Čobanković, Ivan Jarnjak, Luka Bebić, Gordan Jandroković, Josip Friščić, Božidar Pankretić, Damir Bajs, Milorad Pupovac, Đurđa Adlešič, te predstavnici nacionalnih manjina.

Friščić smatra da su parlamentarni izbori prilika sadašnjoj Vladi da s punim pravom od građana zatraži novi mandat. Pupovac je naglasio da se izbori nisu mogli održati ranije, s obzirom da na poslove koje Sabor i Vlada još trebaju završiti i na vremenski rok koji je potreban za pripremu izbora.

Kompromis HDZ-a i HSS-a

Ovaj datum izbora svojevrsni je kompromis između Kosor i Friščića. Šef HSS-a je prije nekoliko dana izjavio da bi se izbori trebali održati u studenom, jer će se tada napuniti točno četiri godine od zadnjih parlamentarnih izbora. HDZ-ovci su, pak, priželjkivali datum izbora oko Božića.

Kosorica je danas objasnila i zašto smo datum izbora čekali do 15. srpnja, iako je bilo najavljeno da će ga vladajuća koalicija obznaniti do kraja lipnja. "Očekivali smo da će pregovori s Europskom unijom biti završeni 24. lipnja. Umjesto toga završeni su 30. lipnja. Nakon toga se koalicija planirala sastati, ali onda se Friščić razbolio, a ja sam smatrala da ne bi bilo dobro da donosimo odluku bez predsjednica HSS-a", kazala je Kosor.

Ugovor s EU potpisujemo 9. prosinca u Varšavi

Kosorici će se tako ispuniti i želja da ona potpiše pristupni ugovor Hrvatske s EU. Ugovor bi, prema za sada dostupnim informacijama, trebao biti potpisan u Varšavi 9. prosinca, pet dana nakon izbora. "Puno se špekuliralo oko toga tko bi trebao potpisati ugovor s EU. Premijerka je najviše zaslužila to učiniti", kazao je Friščić nakon što je objavljen datum izbora.

Predstavnici vladajuće koalicije nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost na Markovu trgu sastali su se s Jadrankom Kosor. Odlučivanje o datumu izbora nije dugo trajalo: nakon nešto više od sat vremena u javnost je izašla neslužbena informacija da je koalicija prihvatila 4. prosinca kao datum izbora za idući saziv parlamenta.

Akteri sastanka koalicijske po dolasku na Markov trg oko 15 sati nisu bili razgovorljivi. Tek je Pupovac najavio da će zasigurno nakon sastanka biti relevantnih informacija. Furio Radi uoči sastanka najavio je da će tražiti da se izbori održe 1. rujna, ali bilo je sasvim jasno da ta njegova ideja ne može proći.

Foto: Tomislav Kristo, Bruno Konjević / Cropix

 

parlamentarni izbori izbori politika sabor