Parada labinskog ponosa: kede je Lady Gaga? Paparazzi so prišli!

Parada labinskog ponosa: kede je Lady Gaga? Paparazzi so prišli!

12.8.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Dvanaesti kolovoza zasigurno će ostati zapamćen kao jedan od labinskim eventima najbogatijih dana u povijesti. Četiri izlaganja i koncert potvrdili su teoriju koja dugo kruži narodom – u nas jedno događanje na jednog čovjeka, i to treba poštovati! Izložba Orlanda Mohorovića zaista je izvrsna, a pomno odabrana djela ovog kreativnog Labinanja fasciniraju kompleksnim idejama, ali i jednostavnošću i jezgrovitošću. Vjerojatno su to prepoznali i brojne Labinjanke i Labinjani, koji su uživali u (pre)brojnim lokalnim, ali ovoga puta i regionalnim, blicevima aparata i kamera. Keramičari i srednjoškolci ponovno su pokazali da se i za nula kuna može napraviti nešto zanimljivo i drugačije, no taj je iznos nažalost nepoznanica za brojna ostala događanja. Tim „nula kuna“ kreativcima se pridružuje i Jelena Batelić, mlada dizajnerica koja izlaže u caffe baru Sipe. Ona je, naime bila počašćena dolaskom brojnih  labinskih škljoc-škljoc wannabe zvijezda, koji su se iz Galerije slijevali u Sipe, u potrazi za još kojom bljeskalicom. U amfiteatru zvijezde je dočekao pravi tretman – crveni tepih, vino i hrana, i to all4free! Slijedi necinična kronika večeri.

 

Povratak u budućnost, vraćanje u prošlost: Mohorović u Gradskoj galeriji

Početak i vrhunac sinoćnje večeri bilo je otvaranje izložbe Labinjana Orlanda Mohorovića u Gradskoj galeriji Labin. Za izvanredan izbor Mohorovićevih djela zaslužan je sam autor, te povjesničarka umjetnosti Sandra Zloić, kojoj je ovo bila kustoska premijera - fantastično odrađena, dodao bih.

Prvi kat Galerije Orlando je posvetio krugu – motivu koji ga, kako zaključujemo, fascinira već dugi niz godina. Krug je kao sam objekt, dodaje Mohorović, nepravedno zapostavljen, pa je upravo njegova misija bila revitalizirati ga. Usto, posebnu pažnju zaokupila je njegova instalacija sačinjena od vina s Labinštine, a predstavlja svojevrsni pregled vinarstva na ovim područjima. Također, upečatljiva je i instalacija rudarskoga šohta, s kojim je autor, preko bliskih predaka, usko povezan. Nagibom od tridesetak stupnjava u instalaciji, ali i samom arhitektonskom izvedbom, Mohorović promatraču daje izravan uvid u teško i mučno rudarenje.

Izložbeni prostor drugoga kata koncepcijski je uredila Zloić, a čine ga razne bilješke i nacrti za instalacije Orlanda Mohorovića. Sklad i zanimljivost priče koju je ova novopečena kustosica pripremila za iskonske labinske ljubitelje umjetnosti, ili one koji bi to samo htjeli biti, neće proći nezapaženo, pa preporučujemo da mladi obrazovani kadar i nadalje bude u mogućnosti sudjelovati u izložbama labinskih galerijskih prostora.

 

Ornamentika Jelene Batelić

U caffe baru – galeriji Sipe, otvorena je izložba radova mlade labinske dizajnerice Jelene Batelić. Iako je tek nedavno diplomirala, Jelena se već sada može pohvaliti prvom samostalnom izložbom koju je realizirala u svome rodnom gradu. Postav možete pogledati do 25. kolovoza u radno vrijeme galerije Sipe.

Ocjenu Jeleninih radova dala je Sabina Salomon, prema kojoj ustvari saznajemo likovnu inspiraciju ornamenta u djelima: „Elementarni vizualni entiteti radova su linija i točka koji se razvijaju u ornamente metodom umnažavanja, i to uglavnom u paralelne, pravilno raspoređene vizualne ritmove koji se tek sporadično kombiniraju s ubacivanjem kvadrata ili kruga.“

I na kraju, slažemo se sa Salamon, koja zaključuje: „Ovakva umjetnost stvaranje je u potpunoj slobodi, jednostavnosti i iskrenosti.“

 

Srednjoškolska kreativnost na starogradskim ulicama

Jučerašnji je dan, uz cijelu svitu kulturnih događanja, bio obogaćen i zanimljivom modnom revijom kojom su mlade srednjoškolke okupljene u kreativnoj radionici Iktin Alide Blašković, javnosti pokazale rezultate svoga rada.

Naime, protekloga mjeseca se, u sklopu Labin Art Republike, u Školskom učeničkom klubu Novi horizonti, održavala likovna radionica čiji su polaznice izrađivale zanimljive šešire, a sve inspirirane motivima starogradske  jezgre. Tako su futuristički šeširi bili oplemenjeni uobičajenim slikama mačaka i vaza cvijeća na prozorima, ali i rozetom s Župne crkve.

Mlade su djevojke svoje šešire ponosno pokazale prolaznicima i posjetiteljima našega grada, a zasigurno i svratile pažnju na, tako često spominjanu, likovnu stranu Labina.

 

Šesti Dan keramičara uspješno realiziran

U sklopu ovogodišnje Labin Art Republike, održao se šesti po redu Dan keramičara na Šetalištu San Marco. Prolaznici, mahom turisti, bili su vrlo zainteresirani za ovu umjetnost, a posebice za raku tehniku o kojoj su se mogli i educirati, pošto je Petar Koroljević i ovoga puta demostrirao rad s ovom vrlo zahtjevnom keramičarskom tehnikom.

Labinski keramičari vrlo su zadovoljni datom prilikom da pokažu svoja djela, a gosti ističu važnost ovakvih događanja, kojih u Istri i nema previše. Šteta da u nj postoji niz drugih događanja koja nerijetko zasjene naša labinska.

 

Glazbena krema u Labinu: uspješno ili neshvaćeno?

U sklopu Prvog glazbenog festivala grada Labina, La Bine, sinoć je održana večer harfe. Dvije harfe na pozornici ovoga su puta bile upotpunjene scenografskim rješenjem grčkoga stupa, koji nije naišao na veliko razumijevanje, pošto su ovakve stvari u Labinu ocijenjene kao nekonvencionale.

Aqua Bronze Trio nastupio je kao svojevrsna predgrupa nadaleko poznatoj Moniki Stadler. Trio čine priznata Doris Karamatić, Hrvoje Ilić te Jurij Novoselić Kuzma, inače jedan od predstavnika organizacije ovoga događanja. U poluemotivnom intermezzu nastupio je plesni par Il Movimento koji je nakratko osvježio večer plešući u latino ritmovima.

Nastup Monike Stadler nije novina za Labinštinu, pošto je ona ovdje već nastupala, i to u okviru bogatog Klasičnoga ljeta nekoliko godina unazad. Ipak, Stadler je zaista ponovno očarala publiku – njena vještina i glazbena karizma neizbježni su pri svakom trzaju harfine žice. Sama Monika nam je u razgovoru potvrdila da je kvalitetna glazba trajna i da samo ona opstaje na svjetskog glazbenoj sceni. Dodaje da harfa nije uobičajen instrument, kako ni u Hrvatskoj, tako ni u ostalim zemljama, no da publika gotovo uvijek oduševljeno reagira na njene zvukove.

Neuobičajen glazbeni izbor, crveni tepih te besplatna hrana i piće ovoga su puta uspjeli dio Labinjana dovesti do Amfiteatra, što u neku ruku i ne začuđuje, ukoliko tome pridodamo količinu labinskih kulturnjaka koja je tih sati bivala u Starome gradu. 

 

labin kultura izložba ggl iktin orlando mohorović jelena batelić alida blašković petar koroljević la bina