''Pala'' na Ipsilonu: Davorka Smoković iz Svete Katarine kraj Pićna razriješena dužnosti općinske državne odvjetnice

''Pala'' na Ipsilonu: Davorka Smoković iz Svete Katarine kraj Pićna razriješena dužnosti općinske državne odvjetnice

8.5.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Općinska državna odvjetnica iz Pazina Davorka Smoković razriješena je dužnosti. Ona je, podsjetimo, uhićena i privedena jučer na Uskočki sud u Rijeci, zajedno s Draženom Golemovićem, Elvisom Drandićem i još dvojicom policijskih djelatnika te jednim carinikom iz Istre koji su pali u akciji Ipsilon. Nakon ispitivanja, jučer u popodnevnim satima, je puštena da se brani sa slobode a sumnjiči se za zloporabu ovlasti i ovlaštenja. Njezin odvjetnik Rudolf Frančula iz Pule jučer nije bio raspoložen za izjave medijima. Jučer je pušten i Elvis Drandić, šef porezne uprave i nositelj liste HDZ-a u Vodnjanu dok su Nedjeljko Mijošek, Željko Muller i carinik Silvano Legović kao i Dražen Golemović zadržani u pritvoru.  

Inače, tijekom dana se očekuje i istražni zahtjev USKOKA a jedan od odvjetnika Dražena Golemovića, poznati pulski ''krivičar'' Predrag Jošanović oko 15 sati rekao je kako je i odvjetnicima najavljen istražni zahtjev te kako svi čekaju u Rijeci. Pritvor od 48 sati ističe u subotu poslijepodne do kada ''se porečka četvorka'' može držati iza rešetaka a istražni zahtjev rasvijetlio bi i što se uhićenima i pritvorenima stavlja na teret.  

Golemovića, desnu ruku ubijenog Vjeke Sliška, koji je u Istri razvio milijunski biznis s nekretninama sumnjiči se za niz malverzacija koje je počinio udruživši i državne službenike koji su za protuusluge navodno bili bogato nagrađivani. Što su sve istražitelji otkrili u godinu i pol, koliko navodno traje istraga, nije poznato. Obzirom da se Golemovića u Poreču povezuje s nizom lokalnih političara i državnih službenika te s lokalnim medijima postoji izuzetan interes javnosti za ovaj slučaj. Hoće li policija, Uskok i Financijska policija razotkriti kako je Golemović u sedam godina izgradio pravi poslovni imperij u Istri, ubrzo će biti jasno. 

Bajić razriješio Smoković     

- S obzirom da postoji zakonska osnova za razrješenje od dužnosti navedena u članku 55. stavak 1. točka 5. Zakona o državnom odvjetništvu, Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić pokrenuo je 7. svibnja 2009. postupak za razrješenje Davorke Smoković s dužnosti općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Pazinu te ju je Glavni državni odvjetnik, a nakon mišljenja Kolegija Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, razriješio te dužnosti danas, navodi se na stranicama DORH-a.

 

davorka smoković dorh crna kronika zlouporaba ovlasti dražen golemović malverzacije uhićenje razrješenje dužnosti