Pakračko-slavonski episkop Jovan Ćulibrk posjetio Labin Art Express

Pakračko-slavonski episkop Jovan Ćulibrk posjetio Labin Art Express

20.7.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Vladika Jovan Ćulibrk, pakračko-slavonski episkop, boravio je od 16. do 18. srpnja u Labinu na poziv Labin Art Expressa (L.A.E. XXI.). Tom je prilikom posjetio više rudarskih i drugih industrijskih lokaliteta na Labinštini (Koromačno, Bršica, Krapan, Raša...), a posebno su ga impresionirali DKC Lamparna, obnovljeni labinski šoht i crkva Sv. Barbare kao i cijela Raša za koju je izjavio: „Raša nas podsjeća na punoću života. Ako se osvrnemo oko sebe, možemo vidjeti da su stanovnici preživjeli nedavni lockdown s najmanjom mogućom štetom zahvaljujući tome što je netko još tridesetih godina prošlog stoljeća pri njenoj gradnji razmišljao o svemu što je potrebno za obitelj.“ U pratnji ravnatelja Vedrana Kosa, vladika je obišao i postav Narodnog muzeja Labin, uključujući i samostalnu izložbu Damira Stojnića. Episkopa je fascinirala bogata povijest grada, a posebno se zanimao za dio postava vezan za rudarstvo, Labinsku republiku i partizane.

Vladika Jovan Ćulibrk najveći je stručnjak Srpske pravoslavne crkve za Holokaust, koordinator Odbora Srpske pravoslavne crkve za Jasenovac, njen predstavnik u Jeruzalemu te u posebnoj komisiji pri Vatikanu za diskusiju o Alojziju Stepincu. Rođen je u Zenici, studirao je književnost u Banjaluci, te je diplomirao južnoslavenske jezike i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pravoslavnim svećenikom postaje 1993., dok je za pakračko-slavonskog episkopa imenovan 2014. Dobitnik je nagrade Matice srpske za rad “Crno sunce i oko njega krug” o jednoj nepoznatoj pjesmi Miloša Crnjanskog te prestižne nagrade Golda Meir koju je dobio u Jeruzalemu gdje je magistrirao historiografiju Holokausta u Jugoslaviji.

Hrvatskoj i široj javnosti poznat je i po svom djelovanju na području underground i pop kulture u Jugoslaviji. Početkom 80-tih u Bosni objavljivao je prve članke o Laibachu te prisustvao njihovim koncertima u Ljubljani, da bi se kasnije afirmirao kao glazbeni novinar i pisac s posebnim interesom za rad kultne britanske grupe Joy Division, za koju kaže da mu je uz padobranstvo kojim se i danas aktivno bavi, u potpunosti promijenila život. Aktivno je bio uključen u hrvatsku umjetničko-glazbenu skupinu NEP/Nova Evropa, koja je nedavno bila predstavljena retrospektivnom izložbom u Galerijama HUiU te Makina u Puli, a imao je i jednu od ključnih uloga u makedonskim glazbenim projektima Aporea i Anastazija. Tri desetljeća kasnije, i kao vladika nastavlja se zanimati za alternativnu umjetnost i glazbu, ugošćujući brojne predstave i predavanja u svom sjedištu u Pakracu te surađujući s brojnim kulturnim centrima regiji. Tako je 2001. osmislio i realizirao CD kompilaciju “Pesme istoka i zapada” s brojnim alternativnom i rock grupama koje su skladale pjesme na stihove vladike Nikolaja, a 2016. održao je u Zagrebu predavanje na temu biblijskog jezika u pop kulturi.


PR


vladika Jovan Ćulibrk lae labin art express damir stojnić dean zahtila