Ovogodišnja "Mantinjada Pul Ronjgi" u znaku Zlatele i Labinštine

Ovogodišnja "Mantinjada Pul Ronjgi" u znaku Zlatele i Labinštine

27.9.2011. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Tradicionalna folklorna manifestacija koja se održava u povodu "Dana sv. Mateja" održala se ove nedjelje 25.09 2011 godine u Ronjgima.
Da bi se tradicija održala , svake se godine u Ronjgima organizira "Mantinjada pul Ronjgi" - fešta od sopel i kanta. Na manifestaciju se pozivaju mladi sopci i kantadori do 20 godina starosti. Osnovni cilj MANTINJADE  je poticanje sopnje na našim narodnim instrumentima i domaćega kanta, da njin se koreni ne zataru kako doznajem od ravnatelja ustanove prof. Darka Čargonje.
Ove godine na Mantinjadi je sudjelovalo pedesetak sopaca i sopčica iz Istre, Hrvatskog primorja i otoka Krka.
 
Kako je to već postalo tradicijom, sopci od "Zlatele" ponovno su se prikazali u najboljem svijetlu. U kategoriji do 16 godina za svirku na velin sopelama, Viliam Vojić i Dalen Načinović  osvajaju prvo mjesto svirajući "Kršonsku mantinjodu" i "Balon" osvojeći pritom 19/20 bodova od strane "stručnog žirija".
Trinaestogodišnji Viliam i godinu dana mlađi Dalen svakako veoma ohrabruju svojim dosadašnjim radom i pristupom tradiciji i moram priznati kako sam veoma ponosan na njih i na moje ostale učenike.
Rok Lukšić je nastupio svirkom na mihu i kao najmlađi sudionik dobio poklon paket od strane organizatora.
U kategoriji sopaca do 20 godina života prvo mjesto osvaja Rafaela Blažina iz Labina koja nagradu osvaja svirkom na mehu i "Labinskim tancem". Tako je učenica Franka Kosa na najbolji mogući način zaokružila uspješnu priču sa labinštine. Svakako raduje uspjeh naših mladih izvođača ali istodobno žalosti malobrojnost istarskih mladih izvođača a posebno kvaliteta izvođenja. Iskreno se nadam kako će ubuduće i u tom smislu doći do pozitivnih pomaka.

U sklopu Mantinjade se predstavila kumpanija "tradicionalNO" oko koje se okupljaju pomalo revolucionarnih ideja mladi glazbenici okupljeni iz raznih dijelova Istre : Noel Šuran, Branimir Šajina, Zoran Karlić, Goran Farkaš, Daniele Ferro i Egle Cetina. U svakom slučaju gledatelji su se mogli lijepo nasmijati načinom interpretacije i prezentacije predvođene Šuran Noelom. 
Sopci od "Zlatele" nakon odrađene MANTINJADE, na poziv dragog nam prijatelja Marina Kranjaca uputili smo se put Kopra gdje smo u sklopu manifestacije "Sladtka Istra" u 45 minutnom predstavljanju obuhvatili sve oblike instrumentalne tradicije koju nesebično čuvamo i njegujemo. 
 
 
 
Zoran Karlić,
učitelj mladih sopaca i predsjednik Kud-a "Ivan Fonović Zlatela" Kršan

mantinjana pul ronjgi kud zlatela dan sv.mateja ronjgi kršan