Ovog vikenda u Labinu 7. Dani meda Labinštine "Ripenda 2022"

Ovog vikenda u Labinu 7. Dani meda Labinštine "Ripenda 2022"

14.11.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ovogodišnji 7.  Dani meda Labinštine "Ripenda 2022"  u organizaciji Pčelarske udruge Labin i  glavnim pokroviteljstvom  Grada Labina, te potporu Istarske županije i općina Labinštine, održat će se  19. i 20. studenog 2022. godine u  Maloj dvorani Sportskog  centra „Franko Mileta“.

Dva dana manifestacije prepuna su događanja, a trajati će od 10,00 do 17,00 sati.  Posebno su pripremljene radionice za predškolske i školske dobi koje će voditi odgajateljice  i učiteljice, a za sve polaznike radionica biti će pripremljen medni doručak.

Posjetitelji će kroz dva dana moći degustirati i kupiti med i pčelinje proizvode labinskih pčelara, kao i posjetiti kreativne radionice dr.sc. Gordane Hegić na temu izrade apikozmetike. Dani meda Labinštine  biti će obogaćeni i  zanimljivim predavanjima  i to u subotu, 19. studenog Darka Martinovića na temu „Razvoj apikulture i urbanog pčelarstva“ a u subotu prof.dr.sc. Dragana Bubala na temu „Med- raznobojna paleta mirisa i okusa“  kao i Mitje Smrdela na temu „Tehnologija proizvodnje. Peludi, propolisa i pčelinjeg otrova.

Na manifestaciji će se proglasiti rezultati ocjenjivanja  više 50 uzoraka meda lokalnih i pčelara iz Slovenije koji su dani na ocjenjivanje u laboratorij Poljoprivrednog fakulteta u Zagrebu a proglašenje rezultata biti će u nedjelju od 13,30 sati. U ovogodišnje Dane meda uključila se i Gradska knjižnica Labin u čijem prostoru će biti postavljena izložba dječjih radova na temu pčela i meda.

„Danima meda“ biti će od 15. do 30. studenog inspirirana gastro ponuda u restoranu Dišpet i hotelu Peteani, dok će u sportskoj dvorani moći se kušati delicije chefa Tonia Dragičevića, hotela Peteani, Obrta Mike, OPG-a Iva Ćulumović i Udruge žena Sv. Nedjelja „Mendula“.

Održavanju 7. Dana meda prethodi 2. Nacionalna konferencija pčelarstva, apiterapije i apiturizma s međunarodnim sudjelovanjem realizirana u suradnji Pčelarske udruge Labin i Hrvatskog apiterapijskog društva  i to u četvrtak, 17. studenog  s početkom u 10,00 sati u fitness dvorani Sportskog centra Franko Mileta. U sklopu konferencije održati će okrugli stol  na temu „Registracija apiturizma kao djelatnosti“.dani meda med udruga pčelara labin pčelarska udruga labin