Ovog petka o važnosti gospodarenja otpadom u Gradskoj knjižnici

Ovog petka o važnosti gospodarenja otpadom u Gradskoj knjižnici

18.12.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Ekologija

U petak, 20. prosinca s početkom u 13:00 sati u Gradskoj knjižnici Labin održati će se javna tribina o gospodarenju otpadom u sklopu projekta Zelene navike za održivu Labinštinu.

Na tribini o projektu i ostvarenim rezultatima govoriti će Robert Mohorović, viši stručni suradnik za međunarodne projekte Grada Labina kao voditelj projekta Zelene navike za održivu Labinštinu te Marijan Galović iz tvrtke Galović savjetovanje j.d.o.o.

O primjerima iz prakse prisutne će upoznati  Siniša Radiković iz tvrtke PRE-KOM d.o.o., javne tvrtke koja gospodari otpadom na području grada Preloga i jedanaest okolnih općina te Alen Golja iz tvrtke 1.Maj d.o.o. Labin koja gospodari otpadom na području grada Labina i općina Labinštine.

Osim važnosti doprinosa edukacije u zaštiti okoliša, građani će se moći upoznati sa prvim hrvatskim gradom koji je dostigao brojku od 70% odvojenog prikupljanja i recikliranja otpada - Gradom Prelogom.

Gospodin Radiković će u svom izlaganju predstaviti pet ključnih elemenata potrebnih za ostvarivanje iznimnih rezultata u gospodarenju otpadom, a to su; odvojeno prikupljanje od vrata do vrata, naplata prema količini te projekte Kompostane, sortirnice otpada i centra za ponovnu uporabu. Važnost ovog iskustva za Republiku Hrvatsku je u činjenici da se do izvrsnih rezultata došlo u kratkom vremenu i to vremenski ranije od svih rokova koji važe za RH i Europsku uniju.

Pozivamo sve zainteresirane da se pridruže ovoj tribini i upoznaju se s primjerima iz prakse gospodarenja otpadom, kao i da iskoriste mogućnost postavljanja pitanja o navedenoj tematici.

Nositelj projekta „Zelene navike za održivu Labinštinu” je Grad Labin u suradnji s Općinama Raša, Sv. Nedelja, Kršan i Pićan. Ukupna vrijednost projekta iznosi 583.808,54 kuna. Odobrena bespovratna sredstva Kohezijskog fonda iznose 496.237,25 kuna, a sredstva Fonda Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za sufinanciranje provedbe projekata EU-a na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu iznose 52.542,77 kuna.

tzeleno tribina gospodarenje otpadom