Ove nedjelje sedamdeset godina od velike rudarske tragedije

Ove nedjelje sedamdeset godina od velike rudarske tragedije

24.2.2010. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Grad Labin i ove će godine, dan uoči tragičnog događaja, 27. veljače u Malom kazalištu, prigodnim programom podsjetiti građane na veliku rudarsku tragediju koja se desila davne 1940. godine. Tog je dana u eksploziji metana u raškom rudniku poginulo 185 radnika, a deseci su ranjeni. Tršćanski je klub prije dvije godine izdao knjigu „Arsia 28. febbraio 1940.“, a prošle je godine predstavljen prijevod knjige na hrvatski jezik u izdanju Općine Raša.

Labinština gaji veliko sjećanje i poštovanje prema rudarskoj tradiciji. Ne mali broj puta rečeno je kako je rudarski kruh bio kruh sa sedam kora, zarađen na izuzetno težak način. Iako je rad u rudniku bio zahtijevan i opasan, među rudarima je vladala sloga. Iz priča bivših rudara da se zaključiti da „kova“ nije bila samo izvor prihoda, već i način života. Mnogi su za rudare isticali da su mučenici jer su dali svoj život kako bi osigurali egzistenciju svojih obitelji.

Posljednji rudnik na Labinštini zatvoren je 1999. godine, no i jedanaest godina kasnije  na Labinštini se osjeća duh rudarenja.

 

rudarska tragedija kova kova je nasa purdari dan labinske republike labinska republika