Ove godine velika međunarodna vježba dežurnih službi održava se u Labinu

Ove godine velika međunarodna vježba dežurnih službi održava se u Labinu

29.2.2024. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, koji se obilježava 1. ožujka, gradonačelnik Labina Valter Glavičić održao je prijem za predstavnike operativnih snaga civilne zaštite Grada Labina.


Gradonačelnik Glavičić zahvalio je svim službama na suradnji ali i svemu što čine kako bi sustav civilne zaštite funkcionirao, a pogotovo u trenucima kada su najpotrebniji. Nažalost, svjedoci smo takvih trenutaka prošle godine i u našem gradu.


„Baš tada, bilo je vidljivo kako se sve moguće administrativne granice „brišu“ te su sve službe pokazale ono najbolje od sebe i ono za što se spremaju ostalih 364 dana u godini. Za taj trenutak kada treba dati cijelog sebe i to ste pokazali na najbolji mogući način. Hvala vam svima na vašem trudu, zalaganju, profesionalnosti i nesebičnosti.“ Istaknuo je gradonačelnik Glavičić.


Posebno je naglašeno i kako je Grad Labin osigurao sredstva iz EU fondova za projekt Cicero kojim se u suradnji s talijanskim Zajednicama općina Pratiarcati radi na u upravljanju rizikom povezanim s prirodnim katastrofama. Upravo će se kroz ovaj projekt, ove godine u Labinu, točnije u mjesecu lipnju organizirati zajednička vježba svih službi civilne zaštite na našem području kao i gradova partnera iz Italije te će se na lokacijama Parka skulptura Dubrova i na labinskom Šohtu simulirati različite akcije spašavanja. Prilika je to za još bolju suradnju i spremanje službi za slične situacije, a kroz isti će se projekt nabaviti i dodatna oprema koja će uvelike koristit službama prilikom intervencija. 


Uz gradonačelnika Glavičića današnjem su sastanku prisustvovali načelnik Stožera civilne zaštite Grada Labina i vatrogasni zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Labin, Saša Stepančić, zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Grada Labina, Denis Stipanov, te članovi Stožera Mladen Kiković, voditelj SCZ Pazin, Barbara Škopac Belušić iz Gradskog društva Crvenog križa Labin, Nataša Zaccai iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu IŽ Ispostave Labin, Oliver Bošnjak iz policijske postaje Labin,  Dorijano Bažon iz 1. Maja d.o.o, Serđo Mandić pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i upravljanje imovinom Grada Labina te Valnea Korijan i Slobodan Fruk iz Veterinarske ambulante Labin, .


Podsjetimo, Civilna zaštita je sustav organiziranja sudionika, operativnih snaga i građana za ostvarivanje zaštite i spašavanja ljudi, životinja, materijalnih i kulturnih dobara, okoliša u velikim nesrećama i katastrofama te otklanjanje posljedica terorizma i ratnih razaranja. Danas, civilna zaštita u Republici Hrvatskoj predstavlja sustav organiziran na lokalnoj, područnoj i nacionalnoj razini koji se temelji na načelima supsidijarnosti, solidarnosti i kontinuitetu djelovanja.


međunarodni dan civilne zaštite civilna zaštita saša stepančić mađunarodna vježba