Otvoreno pismo "Odbora za referendum" predsjedniku RH i u vezi Rockwoola i TE Plomin

Otvoreno pismo "Odbora za referendum" predsjedniku RH i u vezi Rockwoola i TE Plomin

17.11.2007. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Ponukani Mesićevim izjavama o bezuvjetnoj podršci projektu Brijuni Rivijera, Odbor za referendum odaslao je Mesiću otvoreno pismo u kojem ga podsjeća na neke njegove prijašnje stavove. U nastavku pročitajte pismo u cijelosti.

- Poštovani gospodine predsjedniče RH! Mi, građanska udruga i nevladina organizacija „Odbor za referendum“ ne miješamo se u predizbornu kampanju političkih stranaka, baš kao ni vi, no ipak smo prisiljeni ovako javno reagirati na neke Vaše rečenice izgovorene prilikom Vašeg posjeta Puli i prezentaciji projekta Brijuni rivijera, jučer, 16.11.2007., također želeći Vas podsjetiti na neke Vaše riječi o istome projektu izgovorene jednom drugom prilikom, te Vas upoznati sa realnom situacijom koja je sada aktualna na prostorima Istre, pa tako i na prostorima kojima kani gospodariti tvrtka Brijuni rivijera d.o.o, ako ikada krene u realizaciju!

Naime Vi ste prema novinskim člancima objavljenim u današnjem Glasu Istre izrekli nekoliko tvrdnji koje su u najmanju ruku problematične, a svakako su vrlo polemične. Rekli ste slijedeće; „... mislim da danas možemo konstatirati da je „mriještenje“ projekta Brijuni rivijera završeno ... najvažnije je da postoji politički konsenzus oko toga projekta ...... realizacija ovog svjetskog projekta predugo je trajala i za to su odgovorni oni „koji nisu razumjeli o čemu se tu radi“... sad treba što brže krenuti s realizacijom projekta Brijuni rivijera...“

Želimo Vas podsjetiti na Vaše riječi izgovorene prilikom Vašeg prijema nas iz „Odbora za referendum“ u Vašem uredu, na Vaš poziv, u jesen 2003. godine, a nakon što se je cijela Istra digla na noge i kada smo mi članovi toga „Odbora“ u samo nekoliko dana prikupili više od 13.000 potpisa građana Istre sa zahtjevom za održavanju referenduma o toj i takvoj Brijuni rivijeri koju sada tako hvalite, te o kriminalnoj rasprodaji najvrednijeg komada istarske obale, Barbarige i Dragonere za 5-7 EUR po m2 i kasnijoj urbanizaciji istoga područja od strane aktualne IDS-ove istarske političke vrhuške, te dizanja cijene toga zemljišta, ovaj puta za strane i dijelom još uvijek nepoznate vlasnike toga područja, na današnjih 300- 400 EUR po m2 ( i njihovoj zaradi koja se mjeri u miljardama kuna).

 

Tada kada smo bili kod Vas u Vašem uredu na Pantovščaku Vi ste izrazili Vašu veliku brigu za tu kriminalnu rasprodaju ogromnih vrijednosti svih nas građana Istre i tada ste nedvosmisleno izrazili Vašu potporu našoj građanskoj hrabrosti u javnim istupima, te ste rekli slijedeće; „... pa ne mogu ti fakini raspolagati sa tolikim dobrima...“ misleći pri tome na Ivana Jakovčića, Veljka Ostojića, Slavka Linića i ostale njihove suradnike na tom projektu, koje ste i izrijekom spomenuli više puta, u tijeku razgovora s nama i tada smo se svi jako dobro razumjeli i bili na istoj strani.

Danas Vi govorite o „onima koji nisu razumjeli o čemu se tu radi“ pa su tako ti i odgovorni zato što tako blistav projekt kasni!? U te, koji nisu razumjeli o čemu se tu radi, po logici stvari i danas spadamo mi iz „Odbora za referendum“!! Vi ste uspjeli shvatiti. Dali je Brijuni rivijera sjajan projekt ili nije, to nažalost, osim uže skupine ljudi, u koju od jučer spadate i vi, mi građani Istre još uvijek ne znamo.

Građani Istre, u koje spadamo i mi iz „Odbora za referendum“ još uvijek ne znaju na koji način će se od sada ponuđenih, na jednom sjajnom natječaju, 2 milijuna i 760.000 m2 zemljišta promijeniti namjena istoga, jer sada ti milijuni m2 još uvijek nemaju željenu turističku i apartmansku namjenu! Dali će se namjena tih prostora mijenjati „dekretom odozgor“ kao nekad prije ili na način kao što se je mijenjala namjena Barbarige i Dragonere nedugo prije!?

Zanima nas i kako predstavnici te fantomske tvrtke Brijuni rivijera već godinama znaju kakva će biti buduća namjena tih nekoliko milijuna m2 prostora koji pripada svim građanima Istre, gradovima Puli, Fažani i Vodnjanu i nekim privatnim osobama?! Za spomenuti je da se nekoliko stotina tisuća m2 toga prostora, inače u vlasništvu grada Pule, još uvijek nalazi u sudskom procesu jer je država Hrvatska tužila Grad Pulu, te mu osporava vlasništvo nad tom zemljom, iako je Grad Pula knjižni vlasnik istoga već 40-tak godina!!?

Dali Vaše riječi hvale tom navodno svjetskom projektu znače da i Vi podržavate predstavnike te fantomske tvrtke „u mogućem političkom rješavanju toga sudskog procesa u korist države“ ili uopće niste upoznati sa postojanjem toga žalosnog sudskog spora.

Grad Pula, općina Fažana i građani pojedinci, od tih u natječaju ponuđenih 276 Ha zemljišta, vlasnici su čak 113,4 Ha zemljišta (jedan milijun i 134 tisuće m2)!! No do dana današnjeg još nitko nikada iz te fantomske tvrtke ili iz Istarske županije koja je iza toga projekta, nije pitao stvarne vlasnike zemljišta, privatne i društvene, dali jesu ili uopće nisu za jedan takav projekt, dali bi svoje zemljište možda dali u najam ili bi ga ipak prodali?!

Nikada nitko stvarnim vlasnicima zemljišta (određenim građanima Grada Pule te lokalnoj upravi Pule, Fažane i Vodnjana) nije ponudio ulazak u vlasničku strukturu te fantomske tvrtke u kojoj su inače vlasnički odnosi slijedeći; 33,3% vlasništvo Istarske županije, a 66,7 % RH, a da pri tome Istarska županije nije vlasnik niti jednog (1) m2!!!

Kada Vi kažete da je postignut politički konsenzus onda pri tome vjerojatno mislite na vrhuške samo nekih političkih stranaka, jer među tih preko 13.000 potpisa građana Istre „ZA referendum“ (o tome hoće li ili uopće neće biti te i takve tvrtke) koje smo sakupili, bili su i mnogi poznati članovi IDS-a, kao i HDZ-a i SDP-a (pri tome treba reći da je SDP Istre tada, za razliku od njihove centrale u Zagrebu bio i među osnivačima Odbora za referendum i protiv dovođenja svih nas građana, lokalne uprave i ostalih zainteresiranih pred svršen čin) tako da u ovome slučaju govoriti o postignutom političkom konsenzusu znači govoriti isključivo o političkom konsenzusu određenih političkih elta i vrhuški samo nekih političkih stranaka.

Čak se i članstvo tih stranaka, baš kao ni svi ostali građani Istre, nikada nije imalo priliku očitovati o narečenom fantomskom projektu poznatom pod nazivom Brijuni rivijera. Istarska županije koja nije vlasnik niti jednog m2 na tome prostoru, nikada nam nije jasno i nedvosmisleno prezentirala svoje planove, osim nekoliko neozbiljnih šarenih slikovnica, neozbiljnog natječaja i vrlo upitnih ekonomskih računica koje su očigledno radile neke dobre vile ali za neke nove, buduće vlasnike i gospodare ovoga prostora.

Nigdje se u tome „tako dobrome i ozbiljnom natječaju“ na predugačkih 66 godina koncesije (kada će Vaša i naša unučad imati preko 90 godina!) ne spominje model vraćanja tih nekretnina u vlasništvo današnjih vlasnika tj. lokalne uprave i građana pojedinaca (naravno pod uvjetom da građani pojedinci i lokalne uprave uopće prihvate taj fantomski projekt). Dali je i to samo slučajno?

Za reći je i slijedeće, prije nekoliko dana u službenom posjetu Istarskoj županiji bio je i američki veleposlanik, njegova ekselencija gosp. Robert A. Bradtke, koji je također, poput Vas, izrazio svoje zadovoljstvo i javne pohvale razvojem toga fantomskog projekta Brijuni rivijera.

No dok za njegovo zadovoljstvo i pohvale mi u Istri nemamo razloga za čuđenje, jer on ovdje kod nas u Republici Hrvatskoj, osim američke politike zastupa i američki kapital, bez obzira kojim redoslijedom, Vi gospodine predsjedniče, barem po Ustavu RH, trebali bi zastupati interese svih nas građana RH.

 

Na ovaj način, Vi se svojim pohvalama ovakvom fantomskom projektu Brijuni rivijera, koji je još uvijek tako jako nedorečen i koji prejudicira čitav niz odluka građana Istre, sudskih odluka u aktualnim sudskim postupcima, vijećnika gradskih i općinskih vijeća nekoliko gradova Istre, kao nekih odluka Ministarstva zaštite okoliša, gospodine predsjedniče RH, vi se svrstavate samo na jednu stranu, a to je strana stranog i krupnog kapitala uz koji su od prvog dana svrstani i tvorci ovoga projekta.

Zacijelo tome kapitalu nikako nije u interesu da se sve zakonske odluke koje bi morale prethoditi legitimitetu cijeloga ovoga fantomskog projekta, donesu na demokratski način, zakonitom procedurom, jer im onda nitko ne može jamčiti da će sve završiti po njihovim planovima i željama.

Također Vas želimo podsjetiti da se u Istri istovremeno sa ovim Vašim posjetom događaju još neki ne baš lijepi događaji koji su u najmanju ruku u suprotnosti sa Vašim dobrim željama ovome fantomskom projektu, no autori i počinioci su isti kao i u prethodnoj priči.

Naime u probnu proizvodnu startala je tvornica Rockwool u Pićnu (smještena u istočnom dijelu Istre i ne previše kilometara zračne linije udaljena od Brijunskog otočja), navodno 75 milijuna EUR teška investicija (i koja je u startu dobila 127 milijuna kuna pogodnosti, što od lokalne uprave i županije, a što od državnih tvrtki, samo da bi došli baš ovdje?), koja je u samo dvadesetak dana probnog rada napravila toliko onečišćenja Istri, da je tamo situacija postala prilično užarena, sve do mogućeg trajnog zatvaranja te tvornice.

Kao i kod Brijuni rivijere tako se je i u slučaju te tvrtke od početka baratalo sa ogromnim pozitivnim financijskim brojkama u korist svih nas građana Istre i Hrvatske, a namjerno se prešućivalo, od samog starta mišljenje građana, te se nije napravila makar jedna obična, istinita i neovisna Studija utjecaja na okoliš, iz koje bi svima bilo jasno da takvoj tvrtci nikako nije mjesto tu gdje je.

I za sam kraj našeg otvorenog pisma Vama, da bi ovaj fantomski projekt zvan Brijuni rivijera doista mogao ostati zapamćen u cijelome svijetu, nije zgorega za reći da se u tom istočnom dijelu Istre (koji je samo nekoliko km zračne linije udaljen od Brijunskog otočja) spremaju još neke gadosti i prljavštine, a opet uza sve najbolje želje iste skupine pojedinaca (Ivana Jakovčića i suradnika).

To su; nova termoelektrana TE Plomin 3 na ugljen ogromne snage u MW (za koji privatna tvrtka od te iste skupine pojedinaca na vlasti, već izrađuje tzv. „neovisnu“ Studiju utjecaja na okoliš) i čiji će se dimovi ponosno viti sve do Venecije, Rijeke, Kopra, Ljubljane i Zagreba, kao što se istovremeno licitira s nekoliko lokacija za silno nam potrebni LNG (UPP) terminal i to opet u istočnoj Istri (od Plominskog zaljeva, preko Rakaljskog pa sve do luke Bršica).

Eto poštovani predsjedniče ovo je bilo naše otvoreno pismo upućeno Vama, kao i svim medijima na znanje. Dotada Vas srdačno pozdravljamo i obećavamo da se i dalje nećemo miješati u aktualnu predizbornu kampanju političkih stranaka, baš kao ni Vi.

Pismo potpisuju predsjednik „Odbora“ Bruno Poropat i dopredsjednik Damir Radnić.

Odbor za referendum otvoreno pismo Predsjedniku TE Plomin Rockwool zagađenje očitovanje nepravilnosti