Otvoreno pismo Mladena Bastijanića vijećnicima Labinštine - problematika vode

Otvoreno pismo Mladena Bastijanića vijećnicima Labinštine - problematika vode

8.8.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

U trećem mjesecu 2012. poslao sam Vam pismo sa temom vodoopskrba Labinštine. Predložio sam i napomenuo hitne probleme koje bi trebalo riješavati. Osim pojedinih vijećnika Grada Labina. Raše i Kršana „od sto glasa glasa čuti nije". Poručujem Vam, zbudimo se da jutre ne bude kasno. Vaša pasivnost, stranačka pripadnost, neinformiranost, neznanje ne oslobađa Vas odgovornosti nepoduzimanja rješavanja problema vodoopskrbe. Šuti „moj" SDP, šuti i „moj" IDS.

Voda nije stranačko pitanje. Voda je pitanje svih pitanja. Voda je život.

Labinština ima vode. Labinštini ne trebaju redukcije ni ograničenja.

Moj vapaj je velik : „Car je gol." Bacam rukavicu izazova.

Da sam ja na čelu vodoopskrbe Labinštine, zadao bih si rok od dvije godine i učinio sljedeće :

  1. Zaštita izvora

a)      Pokrenuo projekt kanalizacije i odvodnje Raše - realizacija pod hitno

b)      Pokrenuo projekt odvodnje krapanskog sliva

c)      Realizirao postojeći projekt brane obuhvatnog kanala na Raši (projekt postoji još od 2002. godine, a nije realiziran do današnjih dana - da je brana napravljena danas ne bi imali zaslanjenu vodu u izvorima Kokoti i Fonte Gaia)

  1. Stavljanje u funkciju izvora Sveti Anton

-          Izvor Sveti Anton se nalazi ispod naselja Gorica-Sveti Ivanac na „vlaškoj" strani rijeke Raše, dobio je ime po sv.Antonu pustinjaku

-          Na tom su izvoru u prošlosti bila dva mlina, dok je treći mlin bio u neposrednoj blizini (danas postoje ruševine samo jednog mlina)

-          vodu iz izvora Sv.Antona „vozio" bih dolinom rijeke Raše prema Potpićnu, Kršanu i Plominu (s mogućnošću „pobiranja" vode iz Šumberskog i Bolobanskog puča). Dopeljao bih tu sirovu vodu do rezervara Sveti Matej (Sveta Matea - nalazi se iznad Bubić jame na koti približno 70 m nadmorske visine). Na tom mjestu uz postojeći rezervar vode napravio bih rezervar veće zapremine i te rezervare punio vodom iz doline rijeke Raše te odvojeno iz Bubić jame. „Bolju" vodu uvijek davao žiteljima Labinštine, a „lošiju" elektrani i industriji.

Vlastodršci vodoopskrbe Labinštine ne misle tako. Oni vodu iz Svetog Antona misle „voziti" samo u pravcu Mutvice - Rakovnika i Fonte Gaia. Pitanje je koji je tu interes ??? Zar nije interes i zakonska obveza da se najbolja voda daje žiteljima Labinštine, a da industriji i pogonima damo onu vodu koja preostane. Vlastodršci će odgovoriti da „nema para i da sve to košta". Labinština je dosta dala svim državama pod kojima je bila. Davala je i svoje ljude koji su položili živote za sve te države. Davala je galijote, davala je i branitelje. Država je dužna Labinštini, HEP je dužan Labinštini, industrija je dužna Labinštini. Holcim ima „svoj" izvor vode, krečana ima „svoj" izvor vode, Maslinica ima „svoj" izvor vode, Rockwool ima „svoj" izvor vode, HEP ima „svoj" izvor vode. Svima njima treba dati vodu, ali ne pitku i bolju vodu nego onu koja nama ostane.

Prijatelji me tapšu i govore : „imaš pravo, ali nemoj, što ti to treba. To ti je donkihotovski."

A ja im poručujem i odgovaram : autor Don Kihota Cervantes je davne 1571. godine u Lepantskoj bitci izgubio ruku. On se u toj bitci nije borio s vjetrenjačama.

Vijećnici Labinštine, zbudite se. Stavimo si glovi skupa. Vi ste ta snaga koja može pokrenuti vodotokove. Voda je život.

 

 

Mladen Bastijanić

 

 

mladen bastijanić voda vodoopskrba izvori fonte gaj kokoti