Otvorenje izložbe Ive Ciceran

Otvorenje izložbe Ive Ciceran

20.12.2007. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

U gradskoj knjižnici Labin, danas  u 18:30 otvara se izložba "Treptaji", ručno oslikani radovi na svili.

Iva Ciceran, inače iz Puntere, a živi u Puli.Iva je učiteljica razredne nastave i knjižničarka, ali i slikarica. Radi u pazinskoj Gradskoj knjižnici, a član je i Društva likovnih stvaratelja Pazin. Svoj je likovni put započela slikanjem na svili, a nadamo se da će u budućnosti svoj talent pokazati i u drugim likovnim tehnikama.
Kako ste se počeli baviti slika­njem i zašto?
Bavim se time od 2002. godine i to prvenstveno kao hobijem. Do sada sam izradila 40-ak slika. Počela sam oslikavanjem svilenih marama i šalova i onda se to nekako proširilo i na izradu slika na svili. Najprije su to bili pokloni za rođendane i godišnjice, a sada je to već preraslo te okvire. Ne znam od koga sam to naslijedila, ali kada se čovjek opredijeli za studiranje razredne nastave, mora u sebi imati talenta za likovni. Završila sam i tečaj slikanja na svili, ali većinu toga učim metodom pokušaja i pogrešaka. Puno je stvari završilo u košu za smeće ili na dnu nekog ormara. Puno se puta znalo dogoditi da taj predmet izvadim »iz arhive« i kažem sama sebi da i nije tako loš. Sve ovisi o trenutku.
Zašto svila?
Još ne radim druge tehnike, jer smatram da još nisam sa­vladala sve tehnike u svili, a ona mi je trenutno najzani­mljivija zbog specifičnog načina kako se boje po njoj prelijevaju i miješaju. Slika se može napraviti u jednom dahu, a izrada može potrajati i nekoliko dana. Sve ovisi koju ćeš od tehnika rada na svili primijeniti. Ja radim na dva načina – s konturom i bez nje. Ako radim bez nje, boje se brzo prelijevaju i šire tkaninom pa moraš više-manje sve napraviti u jednom dahu. Kod konture je stvar drugačija jer se prvo ocrtavaju motivi koje želiš i onda se ispunjavaju bojom. Radim na dvije od 15-ak vrsta svile, a svaka je specifična po načinu nanošenja boje, jer se na njima boja drugačije ponaša. Za svilu je najbitnije da je 100% prirodna. Nakon oslikavanja boju na šalovima i maramama fiksiram pegla­njem tako da se boje ne isperu u pranju.
Koje motive birate za svoje slike?
Volim figurativno. Zato kao svoje motive biram motive istarskih gradića i sela, pejzaže, morske motive. Sve ovisi o mom trenutnom raspoloženju. Po tome biram i boje, pa ne mogu reći da se koristim uvijek istom.
Kada možemo očekivati Vaše izložbe?
Prvi sam se puta predstavila prošle godine na Hand Made Festu, a zatim sam imala izložbu u galeriji Križ kraj Ivanić-Grada. Zajedno s Društvom likovnih umjetnika Pazin, čiji sam član, izlagala sam u Pazinu te u galeriji ULIKS u Puli. Nakon svega logično je da organiziram i svoju samostalnu izložbu koju pripremam za jesen, a bit će putujućeg kara­ktera. U tome su mi jako pomogli moji kolege knjižničari, pa će većina izložbi gostovati u knjižnicama. Počinjem u rujnu u Viškovu, nastavljam u listopadu u Pazinu, te u studenom u Žminju za kraj Mjeseca hrvatske knjige. U prosincu gostujem u labinskoj knjižnici, u siječnju u Barbanu, a u veljači u galeriji Križ, gdje sam već izlagala. Bit će izloženo 12 radova, a sve će biti popraćeno katalogom u boji koji je sponzorirala općina Barban. U međuvremenu ću se predstaviti svojim radovima i na Trki za prstenac s mojim kolegama iz Društva likovnih stvaratelja Pazin. Ovo će biti i moje prvo predsta­vljanje u rodnoj općini pa se tome jako radujem.

Dio teksta preuzet  Barbanskog glasnika, kolovoz 2007.