Otvoreni Dani meda Labinštine | RAZNE VRSTE MEDA, RADIONICE I GASTRO SHOW - Sudjeluje 20-ak izlagača iz Istarske i Primorsko-goranske županije

Otvoreni Dani meda Labinštine | RAZNE VRSTE MEDA, RADIONICE I GASTRO SHOW - Sudjeluje 20-ak izlagača iz Istarske i Primorsko-goranske županije

25.11.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

U prostorijama osnovne škole „Matija Vlačić“ labinski gradonačelnik Valter Glavičić otvorio je već tradicionalne Dane meda Labinštine “Ripenda 2018“ koje organizira udruga pčelara „Labin“ pod pokroviteljstvom Grada Labina i općina Labinštine, te u suorganizaciji sa LAG –om Istočna Istra, TZ Grada Labina i Udruženjem obrtnika Labin – ceh ugostitelja.


-Svrha održavanja ove manifestacije je edukacija građana, od najmlađe dobi do onih najstarijih o značaju i važnosti pčelinjih proizvoda za zdravlje i ljudski organizam. Ove godine okupili smo dvadesetak izlagača iz cijele regije, a akcent smo dali na gastro show gdje renomirani restorani pripremaju jela isključivo od pčelinjeg proizvoda. Imamo i specijalne slastice na bazi meda, a u cijeloj manifestaciji sudjeluje i stotinjak mališana iz labinskih dječjih vrtića, rekao je Darko Martinović, predsjednik pčelarske Udruge Labin koji je istaknuo da u budućnosti želi još više omasoviti ovu manifestaciju.


Medne delicije po vrlo popularnim cijenama od 10 kuna za porciju nude se na mednom gastro showu oba sajamska dana 24. i 25. studenog, a pripremaju ih učenici kuharstva Srednje škole Mate Blažine Labin, restoran Velo kafe, Due Fratelli, vrhunski hrvatski kuhar i opatijski chef Damir Perman, dok slastice na bazi meda nudi Udruga žena „Mendula“ i OPG Iva Ćulumović. Uz tradicionalno ocjenjivanje kvalitete meda, posjetiteljima se nudi degustacija svih medova koji su bili na ocjenjivanju kvalitete, dok se prodaja meda i pčelinjih proizvoda održava po popularnim cijenama od 40 do 70 kuna. Ovogodišnji "Dani meda Labinštine" tematski su posvećeni vosku. Sva predavanja i radionice promoviraju obradu, kvalitetu i primjenu voska, od apiterapije do izrade ukrasnih proizvoda.


Dani meda nastavljaju se u nedjelju gastro showom, radionicama za djecu i radionicom o izradi svijeća i drugih ukrasa od pčelinjeg voska, a bit će proglašeni i najbolji ovogodišnji proizvođači meda nakon trećeg ocjenjivanja meda Istočne Istre „Ripedna 2018“. Inače, Labinština ima 106 pčelara s 3.253 pčelinje zajednice s trendom povećanja broja pčelara i pčelinih zajednica. (Branko BIOČIĆ)


 

Dani meda labinštine med udruga pčelara labin