Otvoreni 8. Dani meda Labinštine: Na ocjenjivanje stigla 52 uzorka meda, a za posjetitelje tu su i predavanja te edukativne radionice za najmlađe

Otvoreni 8. Dani meda Labinštine: Na ocjenjivanje stigla 52 uzorka meda, a za posjetitelje tu su i predavanja te edukativne radionice za najmlađe

11.11.2023. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U maloj dvorani Sportskog centra "Franko Mileta" svečano su otvoreni 8. Dani meda Labinštine koje organizira Pčelarska udruga Labin a nude bogat dvodnevni program. Uz degustacije meda i pčelinjih proizvoda kroz cijeli dan mogu se probati i gurmanski specijaliteti čiji jedan od sastojaka med.

Najmlađima je poslužen zdravi medni doručak, a mališani iz dječjih vrtića i učenici nižih razreda osnovnih škola sudjelovali su u tematskim radionicama.

- Nastavljamo u kontinuitetu osmim Danima meda i ocjenjivanjem meda ne samo sa Labinštine nego i šire. Radimo i napredujemo a impozantna brojka od oko 180 djece koja će kroz dva dana proći edukaciju kroz radionice sama za sebe govori o važnosti ove manifestacije.

To je naša misija i temelj ovoga što radimo. Imamo 52 uzorka meda na ocjenjivanju što je vrlo dobar broj s obzirom na lošu godinu za nas pčelare. Uzorci su s Labinštine, prijatelji iz Slovenije donijeli su 14 uzoraka a iz Primorsko Goranske županije 6,7 uzoraka. Dakle radimo daleko šire od samog Labina i Istre. Imamo predavanje i za građanstvo na temu kako prepoznati pravi med jer se stalno u medijima provlači koji je med dobar a koji nije.

Osim kušanja uzoraka posjetitelji mogu i na nekoliko štandova kupiti kvalitetan med s ovih prostora i proizvode na bazi meda. Naša udruga ima stotinjak članova i radimo na njezinom pomlađivanju kako bi stvorili prostor za našu budućnost, rekao nam je Darko Martinović, predsjednik Pčelarske udruge Labin.

Dane meda je otvorio labinski gradonačelnik Valter Glavičić koji je također istaknuo važnost ove manifestacije ali i pčelarstva općenito.

Izuzetno nam je drago da se ovi Dani meda organiziraju već po osmi puta. Smatram da je priča o razvoju pčelarstva Labinštine dobila jedan značajan kontinuitet. Uspjeli smo povezati pčelarsku udrugu koja neumorno radi na proizvodnji meda ali i na promicanju svijesti o zdravom načinu životu te o zaštiti okoliša. Drago nam je da su s nama ovdje Dječji vrtići iz Labina i Kršana jer je to jedna sinergija koja dodatno pojačava odgoj naših najmlađih.

S druge strane znamo da je na području Labina organizirano već nekoliko međunarodnih konferencija o apiterapiji. Imamo sjajnu suradnju s Hrvatskim apiterapijskim društvom i sa Istarskom županijom. Sada radimo na realizaciji dva projekta koja su skoro gotova, u potpunosti je gotova tehnička dokumentacija za rekonstrukciju bivše osnovne škole u Ripendi koja će se pretvoriti u pčelarski centar i jedan projekt uz školu gdje bi se izgradilo nekoliko objekata u obliku pčelinjih saća u kojima bi bile prostorije za apiterapiju. Pomalo, i strpljivo kao i pčelari gradimo tu našu priču i vjerujem da Labinština i istočna obala Istre postaju sve više poznatiji po pčelarstvu.


Oni nešto stariji, od 10.20 moći će se upoznati s "Praktičnim pčelarenjem Faraonovom košnicom" pod vodstvom Jurice Manestra, dok će u 12.15 sati prof.dr.sc. Dragan Bubalo predstaviti "Sakupljalište trutova".


Središnji događaj svakako je 8. po redu ocjenjivanje meda "Ripenda 2023.", čiji će se rezultati proglasiti i priznanja najuspješnijima dodijeliti od 13.30 do 15 sati, uoči samog zatvaranja ovogodišnjih Dana meda Labinštine.


Branko Biočićdani meda labinsštine med api udruga pčelara labinštine