Otvorena skupna izložba sudionica II. Istarskog simpozija Galerije «Payer» u Galeriji Alvona

Otvorena skupna  izložba sudionica II. Istarskog simpozija Galerije «Payer» u Galeriji Alvona

17.4.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

12. travnja otvorena je 15. izložbena sezona Galerije Alvona skupnom izložbom sudionica 2. istarskog simpozija Galerije Payer.

Ovom izložbom obuhvaćeni su radovi izvedeni u raznim tehnikama prema afinitetu umjetnica te su nastali za vrijeme trajanja simpozija u jesen 2007. godine u Labinu i okolici.

 

Friederike Schwab završila je školu primijenjene umjetnositi u Grazu te je izlagala u Austriji, Engleskoj, Njemačkoj i Irskoj. Svestrana umjetnica dobitnica je Književne nagrade grada Graza za 1992. g. te su za njom brojne lirske i prozne publikacije, knjige, književni časopisi i radio-drame. Za trajanja 2. istaskog simpozija Galerije Payer, osim više akvarela kojima je bilježila ljepote krajolika, započela je sa pisanjem romana čija se radnja odvija u Labinu te je napisala i nekoliko pjesama (pročitanih na otvorenju izložbe) koje će biti uvrštene u najnovije izdanje Labinskih versi.

 

Tamara O'Byrne nakon studija ekonomije odlučila je život posvetiti umjetnosti te od 2003. g. ima status samostalne umjetnice. Za njom su brojne izložbe i radionice u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj. Radovi izvedeni u kombiniranoj tehnici na platnu i prikazani na ovoj izložbi posebno su osvježenje i pršte energijom mlade i zrele umjetnice koja ima što reći i pred kojom je zasigurno veliki uspjeh na raznolikoj evropskoj likovnoj sceni.

 

Gerhild Kroneis je završila studij arhitekture i povijesti umjetnosti te su za njom mnogobrojne samostalne i skupne izložbe u zemlji i inozemstvu. Na ovoj izložbi predstavljena je sa dva crteža olovkom u boji i jednim akvarelom burnog i kišnog pejzaža iz Ravni.

 

Uschi Payer Deutschman galeristica i samouka umjetnica, već se 20 godina bavi slikanjem i galerijskom djelatnosću te su za njom mnoge skupne izložbe. Dobitnica je nagrade za kulturu Grada Leobena za 2006.g. zbog nesumnjivog i velikog doprinosa kulturnom životu grada. Na ovoj izložbi izložila je tri rada izvedenih u kombiniranoj tehnici na platnu.

 

Maria Groppenberger stekla je umjetničku izobrazbu kod oca akademskog umjetnika te na Višoj ustanovi za grafiku u Beču. Član je udruženja profesionalnih umjetnika Austrije te ima status samostalnog umjetnika. Na ovoj izložbi izložila je tri profinjena akvarela sa vedutama Vele Drage i Ravni. Ova umjetnica ujedno je i koordinatorica umjetničke grupe slikara nacionalnih parkova koji su do sada slikali po nacionalnim parkovima u Austriji i Češkoj te će u svibnju stvarati i u Parku prirode Učka.

 

Ovakav način suradnje na umjetničkim projektima prepoznali su predstavnici Austrijskog kulturnog foruma te je stoga ova izložba i uvrštena u programa obilježavanja Europske godine međukulturalnog dijaloga u njihovoj organizaciji.

 

Izložbu je otvorio načelnik Uprave za kulturu pri Saveznom ministarstvu za europske i međunarodne odnose Republike Austrije, veleposlanik dr.Emil Briks, koji je ujedno i predsjednik svik kulturnih instituta Europe.

 

Dr. Briks je istaknuo kako industrijski gradovi poput Labina i Leobena uvijek iznova iznenađuju svojom kreativnošću i umjetničkim oblicima izražavanja umjetnika. Istaknuo je također kako je uspješna suradnja između ovih dviju galerija (Alvona i Payer) pokazatelj da je integracijski proces u Europi prije svega vezan za kulturu i međuljudske odnose jer je ova suradnja započela pred 10 godina kada Austrija nije bila dio EU, a Hrvatska se još oporavljala od posljedica agresije. Istaknuo je također kako se Austrija veseli što može podržati Hrvatsku na njenom političkom putu u EU te kako onda svijet možda neče biti ništa bolji ili ljepši ali ćemo zasigurno lakše surađivati.

 

Uvaženim gostima iz Austrije uručene su monografije labinskih umjetnika Renata Percana i Quintina Bassania.

 

Gđa. Payer predložila je širu suradnju ovih dvaju gradova sa rudarskom prošlošću te je gradonačelnik Tulio Demetlika rado prihvatio ovu inicijativu.

 

Izložba ostaje otvorena do 22. travnja, a može se razgledati svakodnevno od 10 do 13 sati ili po najavi na mob.: 098 183 09 01.

 

Galerija Alvona kultura izložba stari grad sudionice 2.istarskog simpozija Galerija Prayer Šaina