Otvorena samostalna izložba „DeKonstrukcija slike“ autora Mihaela Puntarića

Otvorena samostalna izložba „DeKonstrukcija slike“  autora Mihaela Puntarića

7.4.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Gradska galerija Labin nastavlja sa predstavljanjem samostalnih izložbi aktualne hrvatske umjetničke scene. Kao i posljednjih nekoliko godina, travanj je termin za predstavljanje autora mlađe generacije pa je tako sinoć, u petak, 06. travnja 2018. u Gradskoj galeriji Labin otvorena samostalna izložba „DeKonstrukcija slike“, autora Mihaela Puntarića.


Izložba „DeKonsrukcija slike“ prvo je autorovo predstavljanje u Labinu, a izloženo je 15-ak radova recentne produkcije.
Svoje prvo predstavljanje sa geometrijskim radovima Mihael bilježi prije nekoliko godina pred pulskom publikom i to je za njega bio svojevrsni početak novog pristupa slici i svom radu. Za sebe kaže kako nije jedan od onih autora koji moraju u ateljeu provesti 8 sati dnevno, već svoje radove smišlja i promišlja u bilo kojim situacijama svakodnevice, a potom je realizacija drugi korak.
Naslov izložbe također kao i radovi svoju poveznicu nalaze u avangardnim strujanjima s početka prošloga stoljeća pa je tako povukao paralelu sa nazivom poznatog umjetničkog pokreta DeStijl čiji je glavni zagovornik bio upravo Piet Mondrian, a upravo je on prva asocijacija na Mihaelove radove.


"Promatrajući najnovije radove Mihaela Puntarića, već na prvi pogled stječemo dojam da se radi o stanovitom medijskom relativizmu. Riječ je, naime, o radovima koje promatrač može okarakterizirati kao slike, kao objekte ili pak kao reljefe. U prilog svakoj od spomenutih opcija moguće je navesti valjane formalne argumente, moguće ih je subjektivno (prema vlastitom nahođenju) medijski pozicionirati. Situacija se međutim, drastično mijenja u trenutku kada spoznamo da autor inzistira na terminu „slike“. Tada se interpretacijski diskurs u znatnoj mjeri kanalizira u smjeru naglašene metaforičnosti, pri čemu sve one interpretacije i argumentacije s uporištima u prostorno-fizičkim ili u užem smislu izvedbenim odrednicama, nužno padaju u drugi plan (iako ni njih nije uputno posve ignorirati). O čemu je točno riječ? Kada spominjem metaforičnost, mislim prije svega na slikarski shvaćene pojmove kao što su ″okvir“, ″kadar“ ili ″platno″, na pojmove kojima se neizostavno služimo, kako u kolokvijalnim tako i u onim nešto stručnijim razgovorima o slikarstvu. Mislim i na izravne relacije što ih autor transparentno uspostavlja s geometrijskom apstrakcijom kao važnom tekovinom povijesnih avangardi (ponajprije se referirajući na stvaralaštvo Pieta Mondriana).


Što u čisto formalnom smislu reći o radovima Mihaela Puntarića? Neke odrednice nameću nam se same po sebi: minimalizam formi, odsustvo naracije, akromatika i konstruktivističko-geometrijski pristup. Mihael svjesno isključuje autorsku ekspresiju kako bi materijale (″tvrde″ i ″meke″ odnosno ″hladne″ i ″tople″) oslobodio od mogućih nametnutih asocijacija te ih pustio da govore sami za sebe. Ako se posluži premazivanjem, onda to čini isključivo pomoću ne-boja, dakle crne ili bijele, od kojih će samo jednu (nikada obje istodobno) postaviti u kontrast s prirodnom bojom materijala što ga je ostavio nepremazanim.
Nema dvojbe da je Mihael Puntarić autor jasnih i dosljedno iskazanih vizija što se plodno nadovezuju na jedan precizno određen segment modernističkog nasljeđa, aktivno problematiziranog i propitanog. Upravo nam zbog toga njegove iskonstruirane i gotovo asketski minimalističke ″slike″ djeluju slojevito, aktualno i, što je možda najvažnije, uvjerljivo."


(Vanja Babić...iz predgovora katalogu izložbe)


Autora je u ime Gradske galerije Labin predstavila Gloria Sellan, a o radovima koje je Mihael predstavio labinskoj publici govorio je Vanja Babić, povjesničar umjetnosti koji je ujedno i autor predgovora u katalogu izložbe. Svima prisutnima obratio se i sam autor, uputivši riječi zahvale svima koji su pomogli da se izložba uspješno realizira.


Mihael Puntarić rođen je u Zagrebu 1983. godine. 2002. završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu te 2010. diplomirao na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom Damira Sokića i Ante Rašića. Sudjelovao je na više skupnih izložbi te bio suradnik na nizu nagrađenih projekata u Hrvatskoj i BiH kao član udruge Odo'ja. Radi kao profesor u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.


Izložba ostaje otvorena do 28. travnja 2018., a može se razgledati od ponedjeljka do petka, od 9 do 13 i od 17 do 20 sati, te subotom od 9 do 13 sati.


Izvor


mihael puntarić gradska galerija labin izložba kultura