Otvorena izložba Petra Brajnovića: Vizija apokaliptične budućnosti

Otvorena izložba Petra Brajnovića: Vizija apokaliptične budućnosti

6.4.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Bush je u Labinu dočekan ovacijama i pozitivnim komentarima, a prema njegovom ozarenom licu i zadovoljnom pogledu Labin mu se nedvojbeno svidio više od metropole. Prvoaprilska šala u vidu performansa odigrala se u petak pred posjetiteljima Gradske galerije, čija je izložbena sezona drsko i prpošno, u pravom la primavera duhu, započela samostalnom izložbom Petra Brajnovića.


Za uvodno predstavljanje ovaj je umjetnik s rovinjskom adresom prigodno odabrao protagonista rado gledanih Youtube uradaka, čiji su gafovi već ušli u anale. U teškim metalnim cipelama u stilu holandskih klompi i s pravom viteškom kacigom na glavi uspješno je personificirao Georgea W. Busha, a nakon njegova imperijalističkog zauzimanja centralne etaže galerije ljubazno nam je prepustio uvid u svoj lik i djelo.


Kritika i krajnje propitivanje temeljne su odlike doista raznovrsnih izloženih umjetničkih ostvarenja. U Brajnovićevu fokusu nalaze se sva zla suvremene civilizacije, odnosni svi okidači labava svjetskog poretka, tempirane bombe i izvori ratnih, verbalnih i potencijalno umjetničkih sukoba. Ulja na limu i platnu, instalacije, kolaži i monotipije poigravaju se posljedicama trasha u vidu trenutne globalne politike i slike o svijetu koju prikazuju mediji. Tematski, izlošci se bave evaluacijom i kritikom ideologije neoimperijalnog i globalizacijskog poretka, minulih vladajućih sustava, napose komunizma i struktura moći.


Kombiniranjem prikaza čovjeka s različitim, dobro poznatim simbolima i amblemima, rezultat umjetnikova rada vizija je apokaliptične budućnosti. No, gledajući profile asirskih vladara i ironične natpise o nafti, ili pak tekstilni kolaž država, među kojima je i Hrvatska prikazana tek kao rubna zakrpa, neizbježno je retoričko pitanje jesmo li mi već zakoračili u fantastično i nemilosrdno sutra?


Brajnović se igra prilično uspješno proroka, naposljetku, i u jednome od svojih video uradaka citira navode iz Biblije, ironično odjeven u generalsku odoru.
Polako, ali sigurno, trash postaje dominantan medijski, kvazi kulturni i dnevnopolitički diskurs naše male države koju pohode prema nečijem mišljenju veliki svjetski državnici. Izvući iz njega najbolje sastojke, promiješati ih po vlastitoj recepturi i pritom se urnebesno dobro zabavljati, eh, to je vraški zahtjevan i uglavnom teško izvediv posao, osobito za umjetnika. Bravo Brajnoviću!


Možda se nikad nećete diviti ljepotama Hrvatske iz ptičje perspektive naslonjača u Air Force One, ali ni vaš pohod Labinu neće rezultirati zveckanjem oružja. Kist je u svakom slučaju bolji izbor.
Petar Brajnović rođen je u Puli 1972. Pohađao je Kraljevsku akademiju u Den Haagu 1992.-1993. Član je HDLU-a Istre. Pored likovnih umjetnosti bavi se pisanjem i glazbom, a svira i gusle.


Izložba ostaje otvorena do 24. travnja, a može se pogledati radnim danom od 11 do 14 i od 17 do 19 te subotom od 10 do 13 sati.

Napisala i snimila Sandra ZLOIĆ

Petar Brajnović izložba Gradska galerija umjetnik kultura HDLU