Otvorena izložba Ivana Fanuka u Narodnom muzeju Labin

Otvorena izložba Ivana Fanuka u Narodnom muzeju Labin

5.7.2011. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

U sklopu otvaranje ovogodišnje Labin Art Republike 1. srpnja u Narodnom muzeju Labin upriličeno je otvorenje samostalne izložbe slika Ivana Fanuke. Fanuko je rođen u Krku 1933. g., a u Zagrebu je završio Školu primijenjenih umjetnosti 1954. i potom je diplomirao 1959. na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi glasovitog profesora Marina Tartaglie. Na izložbi u Labinu, koja je zapravo repriza one održane u Galeriji Decumanus na Krku, koja je definirana kao mala retrospektiva pod znakovitim nazivom «Kad boje pjevaju».

 

I doista 38 ulja na platnu koja su prezentirana na izložbi u potpunosti opravdavaju definiciju te naziv ove prestižne likovne manifestacije. Najstariji rad je jedan fini autoportret iz 1959. g., a slijede potom slike iz godine 1979. kada je Fanuko priredio svoju prvu od inače iznimno malobrojnih samostalnih izložaba. «Najmlađi» su radovi iz 2005. g. Doduše ima i nekoliko nedatiranih djela koji bi mogli biti i iz kasnijeg, ali isto tako i iz ranijeg razdoblja. Naime kod Fanuka teško da se mogu razaznati faze likovnog stvaranja. Prije bismo rekli da se radi o jednom zrelom i dotjeranom pristupu likovnom djelu, jedan vrlo zavidan visoki domet dostignutog izričaja koji bez oscilacija prati njegovu cjelovitu, ovdje prikazanu, slikarsku produkciju. I površan pogled na prikazana djela otkriva nam da je Fanuko istinski kolorista, pravi apologeta boja, s vrlo raskošnom paletom i s obilnim i zasićenim namazima.

 

S pravom povjesničarka umjetnosti Višnja Slavica Gabout, kustosica izložbe akcentira Fanukov istinski pjev bojama «u duru ili molu» ovisno o rabljenoj rasvjeti: dnevnoj ili noćnoj. Njegovi motivi «starih kuća, malih uličica, vijugavih staza, čempresa i crkvica» ali isto tako i zaselaka i mrtvih priroda  vrlo su vješto kompozicijski riješeni tako da nam se pred očima nižu  svježa i dinamična,  uvijek dorađena i dotjerana slikarska ostvarenja.

narodni muzej narodni muzej labin izložba ivan fanuko