Otvorena izložba Eugena Verzića u Galeriji Alvona

Otvorena izložba Eugena Verzića u Galeriji Alvona

28.7.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Unatoč i usprkos tmastim oblacima koji su se cijele protekle subote, 26.srpnja 2014., prijetili neverom, a predvečer se iz njih svom silinom slijevala kiša, u labinskoj Galeriji Alvona otvorena je samostalna izložba Eugena Varzića, likovnog umjetnika iz Poreča. Za umjetnikovo premijerno predstavljanje u Labinu izabran je njegov najnoviji ciklus akrilika na platnu pod nazivom NOIR.

 

 

Ovaj izuzetan umjetnik izlagao je na više desetaka samostalnih izložbi, te na više od stotinu skupnih u zemlji i inozemstvu, a za svoj rad više puta je nagrađivan. Njegov neizbrisiv trag u umjetnosti postignut je i uvrštenjem u Leksikon moderne i suvremene umjetnosti, u izdanju Galerije Alba iz Ferrare, kao i u leksikon fantastične i suvremene umjetnosti Europe, autora Gerharda Habarte. Njegovi radovi nalaze se u mnogim javnim i sakralnim prostorima kao i privatnim zbirkama širom Hrvatske i svijeta, a dio je i stalnog postava Muzeja fantastične umjetnosti u Beču. Vodio je i surađivao na brojnim likovnim projektima u zemlji i inozemstvu.

 

 

Vinicije Lupis dr.sci, autor teksta kataloga koji prati ovu izložbu video vezom obratio se prisutnima te čestitao autoru i domaćinima izložbe. U svom osvrtu on ističe kako nas Varzić iznova iznenađuje likovnim opusom, energijom i lakoćom stvaranja imaginarnog svijeta u kojemu se miješaju san i java, a u ovom ciklusu ispovjednim tonom niže poznate likove svijeta koji ga okružuju od djetinjstva do ikona suvremenog života. Lupis nadalje ističe kako umjetnik Varzić novim likovnim ciklusom silazi u Podzemlje svoje duše, koje je, poput svetog Augustina, povijest njegova života, lutanja, druženja i prijateljstava. Za osjećaj melankolije koji osjećamo u novome slikarevu ciklusu on će reći kako je rezultat to kritike društva, ispitivanja tradicijskih vrijednosti, samoga sebe i traženja čvrstog oslonca.

 

 

Mistični i fantastični nadrealizam Varzićeva slikarstva poseban u svojoj iskrenosti, nepoznat je na suvremenoj hrvatskoj sceni te autor teksta ističe kako je to slikar rijetko prepoznate snage na suvremenoj hrvatskoj sceni te kako je ciklus »Moji snovi i ispovijesti (Confessiones)« likovni ciklus koji će svojim mističnim nadrealizmom zasigurno ostaviti trag na hrvatskome novom valu figuralnog slikarstva. Politička angažiranost, socijalna svijest, kritika društva izrečene su nadrealističkim likovnim jezikom, u ruhu naoko realističnoga slikarstva, ali obavijenoga fantastikom mistike.

 

 

Autor teksta zaključuje svoj osvrt konstatacijom kako je izvornost potvrđena životnim iskustvom i iskrenim pristupom svojem pozivu, umjetnika Varzića transformirala u orbitu uglednih figuralnih slikara šireg okruženja Istre, u kojoj živi i stvara u sigurnoj obiteljskoj luci, noseći u svojoj nutrini valove Panonskog mora.

 

 

Odabrana ( hrabra i pokisla !) publika imala je posebno zadovoljstvo poslušati nastup specijalnih gostiju otvorenja, članova poznate labinske indie rock grupe THE ORANGE STRIPS koji su sve nagradili nadahnutim izvedbama svoje autorske glazbe s nosača zvuka Deadlines i Follow LP.

 

Izložba ostaje otvorena do 7. kolovoza 2014.

 

 

PR

 

 

galerija alvona eugen verzić izložba