Otvorena izložba Axela Beckera u labinskom muzeju: Element, voda i metal u svom minimalizmu

Otvorena izložba Axela Beckera u labinskom muzeju: Element, voda i metal u svom minimalizmu

8.6.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

U labinskom Narodnom muzeju otvarena je izložba Axela Beckera pod nazivom Element water/metal. Izložbu su otvorili Vedran Kos, voditelj labinskog Narodnog Muzeja, labinski gradonačelnik Valter Glavičić i Becker kojemu je asistirala supruga koja dobro govori hrvatski. Inače Becker već 12 godina ima kuću u Rapcu pa je poznat mnogim labinjanima i rapčanima, direktor je revizije u Sud Wes banci u Stutgartu a o svom izletu u umjeničke vode kaže – Cijeli je svijet prepun informacija i iz toga treba izvući osnovu kako bi se u sustavu koncentrirali na ono bitno. Stoga je moj stil minimalistički, moje su slike minimalističke i u 3D foramtu a ono što sam izložio u Labinu nastalo je u posljednje tri godine. Sve su slike na platnu, akrilu ili drvetu, u kombiniranoj tehnici i na svima je glavni elemnt cink, rekao je Becker izazivši zadovoljstvo i zahvalu što je svoje radove mogao izložiti u labinskom Narodnom


Muzeju. Labinski gradonačelnik Valter Glavičić istaknuo je kako je ova izložba nastavak jednog dugogodišnjeg prijateljstva koje će se nastaviti pohvalivši pritom uspješnog financijera za izlet u umjetničke vode.
-Axel Becker je ovom izložbom obogatio sve nas i naš grad. On ujedno pomaže i Labin dugi niz godina, naš je mecena koji nas povezuje i sa njemačkim financijskim krugovima jer je jedan od šest najvažnijih unutarnjih revizora u Njemačkoj. Gotovo svaki tjedan u Labinu se otvara neka izložba što je doprinos revitalizaciji starogradske jezgre ali i potvrda da Labin s pravom nosi epitet grada umjetnika, rekao je Glavičić.
Umjetnik Axel Becke rođen je 15.12.1965. u Frankfurtu/Maina. Završio je studij ekonomije i autor je 64 publikacije na temu financijske ekonomije. Umjetnošću se bavi preko 20 godina. Imao je više izložbi u Njemačkoj i inozemstvu. Axel Becker je razvio svoj osobni rukopis trodimenzionalnim slikama u minimalističkom stilu. Njegovi radovi predstavljaju suštu suprotnost današnjem društvu pretrpanom informacijama svojom jednostavnošću, jasnoćom, minimalizmom no istovremeno ispunjavaju sva očekivanja umjetnosti.
U katalogu koji prati izložbu Gork

a Ostojić Cvajner je navela kako Axel Becker ima sve pretpostavke, od globalnih znanja do tehničke naobrazbe, od preciznosti i precioznosti izvedbe svojih radova do njegove maksimalne odgovornosti.
-Usput, plemenita borilačka vještina, aikido, još jednoć
određuje njegovu narav, ali i prirodu njegova stvaralaštva. Ova paradoksalna borilačka vještina u kojoj nema ni pobjednika ni poraženog, sadrži značajnu duhovnu komponentu u kojoj je jednako važno putovanje koliko i cilj. Na tom putu biti efikasan, snažan, nenasilan i harmoničan u skladu sa sobom i drugima trajna je poputbina svakog istinskog štovatelja i praktikanta ove discipline.Ako je sa svim alatima koje posjeduje autor dosegao tehnicistički i perfekcionistički habitus svojeg stvaralaštva, vjerujem kako dolazi novo vrijeme iskoraka iz same materije sve do spiritualne čistoće. Kada boja, ako ju bude trebao neće biti samo pasivna ploha već će prodisati i postati prostorom duše u koji se ulazi i iz njega slobodno izlazi, dok će budući reljefi i skulpture oslobođeni nametnute stege nastaviti autonoman život nepodređenih, napisala je povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner. Ovo je za sada Vrijeme voda Axela Beckera (Branko BIOČIĆ)

axel becker izložba narodni muzej labin vedran kos