OTVOREN OBNOVLJENI LABINSKI TEATRINO: "U kazalištu nema mjesta za predrasude, ono je mjesto razumijevanje i prihvaćanja"

OTVOREN OBNOVLJENI LABINSKI TEATRINO: "U kazalištu nema mjesta za predrasude, ono je mjesto razumijevanje i prihvaćanja"

19.5.2022. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Kao uvod u Festival umjetnosti i tolerancije u Labinu je u starogradskoj jezgri u četvrtak navečer otvoreno obnovljeno Malo kazalište – Teatrino u čiji su obnovu grad Labin i Talijanska unija uložili zajedno oko tri milijuna kuna.

-Ovo je zgrada koja je izgrađena prije 500 godina, prošla je mnoge vladare i mogla bi ispričati priču o svima nama. Ovo je još jedan dodatni zamah obnovi starogradske jezgre, rekao je na otvaranju labinski gradonačelnik Valter Glavičić. O prošlosti kazališta i kazališnog života u Labinu govorio je Tulio Vorano, povjesničar umjetnosti i potpredsjednik labinske Zajednice Talijana „Giuseppina Martinuzzi“.
-Za našu zajednicu ponovno otvaranje  Malog kazališta – Teatrina ima posebno značenja jer se dešava u prigodi 75. obljetnice njezina osnivanja, rekao je među ostalim Vorano.


Marin Corva, predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije. Maurizio Tremul, predsjednik Talijanske unije je dodao da je Malo kazalište – Teatrino mali, dragocjeni dragulj, ponos grada Labina. To je mjesto kulture, suživota, međukulturalnog dijaloga, pjevanja i glazbe, dramaturškog prikaza života i njegove katarze, društvenosti, ponovnih susreta i zajedništava u skladu i radost. Prostor koji je živ, u kojem Grad prepoznaje sebe i koji prepoznaje kao svoj, povjeren Zajednici Talijana „Giuseppina Martinuzzi“ koja o njemu skrbi istim pedagoškim duhom koji je bio utkan u ovu uzornu ženu, rekao je između ostalog Tremul.


Skupu se obratila i Jessica Acquavita, zamjenica istarskog župana-Umjetnost oduvijek gleda na svijet  drugim očima, očima inkluzije, očima tolerancije. U kazalištu nema mjesta za predrasude, ono je mjesto razumijevanje i prihvaćanja, što nas u konačnici čini boljim ljudima. Ako je to poruka koju nam Festival Labina želi poslati, onda dobro nam došao.

Program svečanosti moderirale su Ana Černjul i Sabrina Stemberga Vidak. Nakon otvorenja Serena Ferraiuolo, glumica Talijanske drame HNK Ivana plemenitog  Zajca Rijeka, izvela je monodramu „Bonsai ima kratke grančice“. U nastavku je u glazbenom sessionu nastupilo 28 učitelja Umjetničke škole Matka Brajše Rašana a svečani program završio je koncertom Elis Lovrić.


Branko Biočićcircolo obnova teatrino malo kazalište labin maurizio tremul tulio vorano