Otvoren 9. Festival samoniklog bilja u Kršanu

Otvoren 9. Festival samoniklog bilja u Kršanu

28.4.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

– Dolazila sam i prije u Kršan i uvijek mi je drago doći ovdje. Čestitam organizatorima na ovoj manifestaciji i bogatom programu i nadam se da će iduća 10. jubilarna biti još veća. Ovo je jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj, važna i za hrvatski turizam jer turisti ne dolaze više samo zbog mora i sunca nego i zbog ovakvih manifestacija u predsezoni i posezoni. Svjetski je trend što više svakodnevno koristiti autohtone proizvode, rekla je otvarajući 9. Festival samoniklog bilja u Kršanu Monika Udovičić, pomoćnica ministra turizma i izaslanica predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović koja je pokroviteljica festivala u Kršanu. Načelnik općine Kršan Valdi Runko je podsjetio na početke festivala sa 15 izlagača i tisuću posjetitelja.

- Išli smo korak po korak i napredovali u organizaciji pa danas imamo 70 izlagača a očekujemo više od 5 tisuća posjetitelja koliko ih je bilo prošle godine. Zbog velikog zanimanja morat ćemo proširiti šator, rekao je Runko zahvaljujući svim sponzorima i onima koji su pomogli u organizaciji. Podsjetio je da je Općina Kršan 2014. sa Uredom za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije potpisala Pismo namjere o poslovnoj suradnji za izradu projektne dokumentacije za izgradnju Centra za preradu ljekovitog i aromatičnog bilja koji je pred izgradnjom. Dr. Ezio Pinzan pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu istaknuo je važnost ove manifestacije za Istarsku županiju koja je ulagala veliki novac u razvoj vinogradarstva, maslinarstva i zaštitu autohtonih goveda a sada žele ulagati i u razvoj nove grane poljoprivrede, proizvodnju i preradu aromatičnog i ljekovitog bilja za što postoji veliko zanimanje.

- Želimo dati puni doprinos valorizaciji tih proizvoda jer sama proizvodnja nije dovoljna pa smo općini Kršan dali potporu za otvaranjem Centra za proizvodnju, preradu i distribuciju aromatičnog i ljekovitog bilja pa zajedno financiramo projektnu dokumentaciju. Pri kraju smo ishodovanja svih dozvola pa uskoro očekujemo i otvaranje Centra i to na ekonomskim temeljima. Predio Kršana bogat je za ovakve aktivnosti, rekao je Pincan. U prigodnom glazbenom programu sudjelovali su učenici osnovnih škola iz Potpićna i Čepića te mališani iz dječjeg vrtića „Kockica Kršan“.   Nakon svečanog otvaranja održan je okrugli stol na kojem se razgovaralo o stanju, smjernicama, potencijalima te suradnji i razvoju sektora ljekovitog i aromatičnog bilja u Istri. Uz predstavnike javne uprave iz Istarske županije i općine Kršan na okruglom stolu sudjelovali su i predstavnici Instituta za poljoprivredu Poreč, proizvođača, Prehrambenog-biotehnološkog fakuteta iz Zagreba, Udruge proizvođača istarskog češnjaka, Srednje škole Mate Balota iz Poreča i drugih.

Kršanski Pristav okupio je i brojne predavače koji će zainteresiranim posjetiteljima tijekom subote i nedjelje ispričati priču o bilju i   svemu korisnome što pravilnom upotrebom bilje može učiniti za nas. Posjetitelji će ove godine moći saznati kako spojiti sirovu hranu i začinsko bilje te se educirati   o pripremi obroka i slastica. Vrsni botaničari i travari naučit će ih kako prepoznati samoniklo ljekovito bilje, kako ga koristiti u ublažavanju tegoba kod depresije i anksioznosti, a aromaterapeuti pokazat će kako napraviti personalizirani pripravak. Bruno Fadel iz Labina na edukativnom štandu izložio je biljke prema botaničkom podrijetlu na otrovne, ljekovite, samonikle jestive i začinske.

-Ove godine posebnu smo pažnju posvetili biljkama za proljetnu detoksikaciju organizma ili kako mi to kažemo čišćenje krvi. To su medvjeđi luk, maslačak, divlji radić, štavelj, veprina, šparoge, divlji češnjak, divlji poriluk, blušć itd. Zajedničko svim tim biljkama je što pozitivno djeluju na jetru, bubrege i urinarni trakt. Najbolje ih je konzumirati sirove u vidu salate i variva jer termičkom obradom gube svoja svojstva, kaže Fadel. Elza Lipik iz Plomin Luke pripremila je 12 vrsta jela od samoniklog bilja koje nudi po promotivnim cijenama.

- To sve koristim doma a ovdje sam to samo predstavila. Šparoga, bazga i lemprin su osnova svih jela a u nekima ima koromača i medvjeđeg luka. Nudimo posjetiteljima raviole sa šparogama, njoke, pljukance, fuže i salatu od rikule, svinjsku vratovinu sa umakom od šparoga, palentu sa koprivom i drugo ,kaže Eva Lipnik . U neposrednoj blizini je i štand društva gljivara Labinštine „Martinčica“ na kojem Marija Vorano, Gracijela Načinović, Mariza Dušman i Danijela Runko nude razne namaze od samoniklog bilja a Feručo Katičić konzervirao im je gljive i pripremio veliki namaz od gljiva i tartufa.

- Imamo namaz od gljiva, šparoga, koprive, medvjeđeg luka i drugih sastojaka koji rastu na području labinštine. Baza nam je uvijek svježi sir, objašnjava Maria Vorano. Na samom ulazu u veliki šator smjestio se štand Srednje škole Mate Balota iz Poreča, smjer agrotehničari. Nastavnica strukovnih predmeta u toj školi koja ove godine slavi 135 godina djelovanja Margita Žiković kaže:

- Ovo su proizvodi naše učeničke zadruge Parentino, vino, maslinovo ulje, eterično ulje lavande, rakije, med i kreme na biljnoj bazi. Sudjelovali smo i na okruglom stolu, došli smo ovdje pokazati naše proizvode ali i razmijeniti iskustva te nešto i naučiti.

Ovogodišnji je gost i travar iz Celja Ivan Brezovec koji educira posjetitelje o krpeljima. U loncu vrsnih gastro-majstora pripremljena su jela od bilja, razni namazi, maneštre, pašta sa začinskim biljem i još mnoge delicije. Izlagači, njih sedamdesetak koji dolaze iz raznih krajeva Hrvatske ali i Slovenije nude razne proizvode i pripravke od bilja a njihovi proizvodi u ponudi su do nedjelje u 19 sati. Najmlađi mogu uživati u radionici sljubljivanja začinskog bilja i čokolade. Tradicionalnu radionicu pokaznog branja bilja vodi već legendarni travar Franko Zgrablić iz Svetog Petra u Šumi.

-Ovdje oko Kršana imamo razno livadno bilje, majčinu dušicu, maslačak, ukrštenu bročiku, tratinčicu, stolnik, koprivu, trputac, minđušu itd. U dva školska sata vodim grupu do 35 zaintersiranih posjetitelja koji dobiju štap, torbu i herbarij u koji mogu zalijepiti biljke. Upoznajemo se sa dvadesetak različitih biljaka, herbarij mogu ponijeti sa sobom a štap i torbicu vraćaju. Zanimanje je vrlo veliko a ljudi dolaze sa svih strana, kaže Zgrablić.

Ove godine nudi se i promatranje ptica uz pomoć dalekozora i šetnje u prirodi. Arijana Brnetić, direktorica Turističke zajednice Kršan glavni je operativac u organizaciji festivala i iz pozadine brine o svemu.

Za djecu će u nedjelju biti zanimljiva radionica Choco arta, druženje s maskotom festivala a stižu i biciklisti-rekreativci, sudionici proljetnog izdanja biciklijade „Terra Albona“. Za 1. Maj na istom će se mjestu odražati tradicionalni festival krafi, poznate   autohtone delicije ovoga kraja. Već se priprema nekoliko stotina kilograma krafa za kuhanje, friganje i flambiranje. (Branko BIOČIĆ)

festival samoniklog bilja kršan monika udovičić valdi runko