Otvaranje zapadnog portala Gradskog groblja Labin

Otvaranje zapadnog portala Gradskog groblja Labin

2.11.2015. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Stihovima Antuna Branka Šimića započelo je u petak 30. listopada otvaranje zapadnog ulaza na gradsko groblje Labin. Ti stihovi ispisani su na portalu koji vrši funkciju ulaznih vrata u groblje. Pisani su Brailleovim pismom koje je namijenjeno ljudima koji ne vide,  kako bi nas podsjetili  da iako dobrog vida, često u životu postajemo slijepi na one najbitnije stvari. 

 Alen Golja, direktor trgovačkog društva 1. Maj d.o.o Labin, u svom govoru prilikom otvaranja navodi kako je  osnovna misao pjesme  opomena  da preispitamo svoj život kako ni za čim ne bismo žalili kad mu dođe kraj. Da ne gledamo samo na materijalne, prolazne  stvari već  da naš život ima i neki duhovni smisao.

 Na otvaranju je prisustvovao gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika, koji je u svom govoru čestitao i zahvalio svima koji su sudjelovali u izgradnji ulaza, te svečano otvorio portal.

 

 Glavna  staza gradskog groblja gleda ravno na zvonik u starogradskoj jezgri te se ovim projektom željelo upravo to istaknuti sa novoizgrađenim vidikovcem što će vjeruje se pomoći i u turističkoj revalorizaciji Grada. Portal je osmislio arhitekt Robert  Dragonja, Labinskog Studija 92, a ideju je realizirao Obrtu Rakos sa svojim kooperantima.

 

 

Investicija na zapadnom dijelu groblja započela je  2012.godine i odvijala se je kroz tri faze.  U prvoj i drugoj fazi izgrađeno je 108 grobnica i 116 niša.  Ukupna investicija na zapadnom dijelu groblja iznosila je oko 2 milijuna kuna. 

 

Uz prezentaciju novog loga 1 Maja d.o.o. Labin na otvaranju je najavljeno i da će na web stranicama trgovačkog društva biti omogućeno pretraživanje svih ukopanih osoba grobnih mjesta na svim grobljima kojima upravlja poduzeće, te je rečeno kako će nove investicije u groblja i to proširenje groblja u Labinu, Nedešćini,  Diminićima i Skitači,biti aplicirane prema fondovima EU.

 

 

 

 

portal prvi maj labin prvi maj robert dragonja alen golja demetlika gradsko groblje labin gradsko groblje