Otužna raška Vlaška

Otužna raška Vlaška

5.11.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Fotokritika

Brdašca svakovrsnog otpada na tzv. privremenom, a zapravo divljem deponiju na Vlaškoj kraj Raše upotpunjuju otužnu sliku koju ostavlja ruševna zgrada nekadašnje termoelektrane. Ni oznaka zabrane odlaganja smeća ne priječi ekološke hulje da uz taj dio kanala otpadnih voda, koji iz Raše ide prema Štalijama, osim građevinskog otpada "u prirodu" bacaju i namještaj, sanitarije, gume, itd.

Pomalo će utopistički zazvučati, ali raški načelnik Josip Knapić napominje da je Vlaška u općinski prostorni plan - koji, doduše, još nije usvojen - ucrtana kao eventualni produžetak gospodarske zone Bršica-Štalije. Bliža budućnost, ipak, tjera na sanaciju zgrade u vlasništvu HEP-a te odlagališta otpada. Na to obavezuje i već zastario nalaz inspekcije zaštite okoliša, prema kojem daljnje urušavanje građevine predstavlja "opasnost po život i sigurnost ljudi te prometa", a deponij opasnost za širenje požara. Podsjetimo, tamošnjom makadamskom cesticom odvijao se lokalni promet tijekom sanacije mosta na dionici državne ceste Raša - Most Raša.

Načelnik Knapić ističe da će od HEP-a, kao vlasnika većeg dijela tamošnjeg zemljišta, Općina zatražiti sponzorstvo za odvoz smeća s Cera (koji bi stajao oko 35 tisuća kuna) po uzoru na akciju koju su ondje zajedno proveli prije dvije godine. - U HEP-u su prije sedam-osam godina željeli srušiti zgradu, no kasnije se razmišljalo da se u njenim gabaritima eventualno urede kakva skladišta koja bi se nekom iznajmila. To bi bilo isplativo s obzirom na perspektivu te lokacije kao dijela gospodarske zone, kaže prvi čovjek Raše.

Smatra da su Rašani prihvatili - ali očito ne dovoljno (!) - boks za krupni otpad, privremeno smješten u općinskom središtu iza igrališta kod nekadašnje toplane. Općinske će službe, najavljuje načelnik, ubrzo u dogovoru s mještanima osmisliti te pojačati sustav prikupljanja takvog otpada te pronaći novu, primjereniju lokaciju za boksove. (I. RADIĆ)

raša štalije otpad fotokritika