Otpisana mesnica u starom Labinu

Otpisana mesnica u starom Labinu

12.11.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Mesnica je bila jedan od rijetkih prepoznatljivih dućana u starom Labinu, koji još prije osamdesetak godina otvorila ondašnja bogata trgovačka obitelj Mohorović Tonac, čiji se naziv "Maccelaria" vidi i na starim, požutjelim razglednicama ondašnje Albone. Poslije rata cijela imovina te obitelji je nacionalizirtana, uključujući i mesnicu, koja od tada mijenja vlasnika, ali ne i namjenu, na koju podsjeća i freska iznad njenog ulaza.

 

Kada je od nje prije otprilike pola godine ruke digao posljednji zakupac nije se ničim dalo naslutiti da se njena vrata neće nikad više otvoriti, odnosno da će stanovnici drevnog grada nakon škole, a potom banke i drugih ustanova izgubiti i mesnicu.

Ipak, upravo to se dogodilo nakon što se nitko nije javio za zakup mesnice, pa ju je sadašnji vlasnik,u slijedećem pokušaju iznajmio jednom stranom poduzentiku, koji će u njoj navodno otvoriti grafički studio i prodavaonicu suvenira.

 

Ovih su dana radnici građevinskog obrta "Ćezo" započeli s njenim preuređenjem, čime su otklonjene i posljednje nade da preostali stanovnici drevnog grada, kojih je svakim danom sve manje, zbog jednog odreska ili "šuga" morati otići u Podlabin.

 

Da li je time gradska uprava konačno priznala da ne može zaustaviti proces njegova odumiranja ili za tako nešto nije spremna, u krajnjem slučaju sasvim je svejedno. Ipak, teško je izbjeći pitanje nije li se poticajima i na druge načine mogla sačuvati stara mesnica, koja je zajedno s njenim inventarom svojevrsni spomenik kulture starog grada, a zainteresiranom poduzetniku ponuditi neki drugi godinama prazni poslovni prostor u vlasništvu grada? (MM) 

 

mesnica stari grad Labin nekretnine poslovni prostor vlasništvo Mohorović Tonac