Osvrt: Vrijeme je za rampe

Osvrt: Vrijeme je za rampe

6.6.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Turistička sezona je tu, a u Rapcu još nema rampi i naplate parkiranja, što čudi jer se prema gradskoj odluci može obavljati od 1. travnja do 31. listopada. Lani je uvedena 1. svibnja, a ove godine, eto, već trošimo prvi tjedan lipnja i još uvijek se možeš autom na rivu kad god hoćeš i bez da te itko išta pita. Isto vrijedi za turističko naselje Girandella i Obalu maršala Tita.

Od ponovno izabranog gradonačelnika Tulija Demetlikem doznajemo da će naplaćivanje uz novi prometni režim početi najkasnije u ponedjeljak. I još kaže da uvo-đenje naplate ovisi o broju gostiju jer joj je cilj regulacija prometa, a ne ubiranje novca "kako su neki govorili u predizbornoj kampanji". Hm...Podaci TZ-a kažu da je proteklog svibnja Rabac posjetilo gotovo četvrtinu gostiju više nego lanjskog svibnja.

Razloga za rampe i naplatu je, dakle, bilo. Stvar je u tome da o pobjedniku na izborima može odlučivati samo jedan glas, kao što to vidimo na primjeru Vinka Burića u Belišću. Znajući da mu puk rampe percipira kao tlaku, Demetlika je odlučio pričekati. Dokazuje to i igralište Đil u starom gradu, koje je lani već služilo kao rezervni parkirni prostor, a ove je godine još uvijek zatvoreno mada se na

gradskom parkiralištu traži mjesto više. Da, samo je falilo da neki klinac poželi nabijati loptu i da se razočaran vrati kući, pa da se njegovi naljute na gradsku vlast! E, ali sada je s izborima gotovo i novi-stari gradonačelnik ima četiri godine vremena da u djelo provede svoje ideje o gradskom prometu.

Sada gradonačelnik kaže da naplate u starom gradu ove godine neće biti jer nisu nabavljene rampe, ali da ni igralište neće biti otvoreno jer će za koji dan biti dovršeno drugo krilo velikog parkirališta kod groblja. To znači to da ćemo mi koji radimo u starom gradu sljedeće godine u ovo doba pješačiti 750

metara amo - tamo po suncu ili 650 metara uzbrdo - nizbrdo po hladovini. Oni koji ne žele pješačiti moći će koristiti gradski minibus, čije se uvođenje najavljuje za jesen. Možda je netko nakon ovih redaka pomislio da je u drugom krugu trebao glasati za Željka Erneči-ća, ali sada je kasno.

Jedan od stupova kampanje nezavisne gradske liste Novi Labin bilo je protivljenje rampama, čak su izveli i performans na početku rive, a ipak su na izborima, što bi narod rekao, "pofumali" i ostali bez mjesta u vijeću. I Bandiću su u Zagrebu predbacivali cijene parkinga i štošta slično, pa ipak je pomeo sve protukandidate. Pa onda pogodite tko će bi izabran za gradonačelnika 2017. godine! 

Robi SELAN

turizam parking rampa labin 2000 osvrt rabac