Osvrt: Vrednovanje otpisanog Krapna

Osvrt: Vrednovanje otpisanog Krapna

25.10.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Gudura, klisure, izvori, slapovi, pećina, tuneli, arheološki lokaliteti. O čemu je riječ? Vjerojatno nikome na Labinštini ne bi palo na pamet da mislim na Krapan.

Krapan, to je ono lijevo dolje kad krenemo prema Raši, a kada se iz nje vraćamo, onda je desno dolje. Neki znaju da je ovdje počelo rudarenje na Labinštini jer su slojevi ugljena prirodno izlazili na površinu, pa je zato tu iskopano i prvo rudarsko okno. I to je uglavnom sve.

U rudarsko naselje nakon prestanka eksploatacije ugljena više nije ulagano i ono se, s obzirom da je najstarije i prometno nepristupačno, s lakoćom pretvorilo u geto. Krapanski potok (Rio Carpano) od kraja 30-ih godina u sebe prima fekalne vode pa njegov miris dodatno doprinosi odbojnosti mjesta. Družeći se prekjučer s umjetnicima koji su u Krapnu proveli vikend snimajući film o njegovim stanovnicima, začudio sam se da u zgradi nekadašnje uprave živi 13 obitelji ili 50-ak osoba. A objekt, je kažu, otpisan - ruševina. A opet, taj "Pozzo Franz", kako se lokacija zove, spada u industrijsku arheologiju. Isto kao i zgrada bivšeg IUR-a i šaht u gradu, koji su od njega udaljeni samo kilometar zračne linije.

Od ruba grada Krapan je udaljen 500-tinjak metara, ali zbog morfologije terena pripada općini Raša. Što se tiče krajobraza, ako malo razmislimo, uvidjet ćemo da je krapanska gudura manja "sestra" one koja se s druge strane spušta prema rabačkom zaljevu i da nije ništa manje zanimljiva, ali je ova druga imala više sreće.

Svima je poznat slap uz cestu, ali mjesta za romantiku nema jer njime teku - otpadne vode. Takvih slapova i kaskada na strmim obroncima ima još, ali se zbog vegetacije ne vide. Primjerice, ispod Kapelice, takav slap čini voda netom izašla iz izvora.

Do njega vode stepenice izgrađene kada se nije pretpostavljalo da će ga fekalne vode onečistiti. S druge strane ponora, najviše stotinjak metara iznad ceste nalazi se Vilinska pećina duga oko 150 metara. Spadam u rijetke koji su je posjetili, a naravno da bih volio vidjeti i tunele s prapočetaka rudarenja, koji se kriju u vegetaciji ispod Kapelice.

Ove je godine u sklopu projekta Istra Inspirit organiziran prvi posjet rudniku Raši. Za nadati se je da će s time nastaviti, a ponudi bi se mogao priključiti i obilazak tih objekata. Time bi se Krapna malčice pomaknuo prema boljoj percepciji. Kad sam spomenuo arheologiju mislio sam i na ostatke tvrđave na Kapelici s koje s pruža sjajan pogled na Krapan i Rašu. PUP Kapelice predviđa šetnicu uz rub gudure, što je doslovno, a možda i simbolički početak novog pogleda na Krapan.

 

Robi Selan

krapan osvrt raša pozzo franz društvo otpadne vode prvomajska