Prvi maj M - Prvi maj

Osvrt: Turizam negativnih iona

Osvrt: Turizam negativnih iona

11.10.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Spadam u one koji vikendom gotovo bez iznimke prošeću rabačkom šetnicom jer je strujanje zraka uz nju, što bi se reklo, neprocjenjivo. Nema te ošamućenosti nekog višesatnog zurenja u računalo ili nečeg sličnog što neće u nekoliko minuta otpuhati!

Znanstveno objašnjenje glasi: haloterapija ili negativni ioni, koje u golemim količinama sadrži aerosol što nastaje na Kvarneru (tko želi saznati više o njihovom blagotvornom učinku, neka gugla). Onako hodajući uz obalu upitah se zašto ne bismo taj zrak turistima prodavali znatno skuplje. Nema boljeg temelja za zdravstveni, kongresni i sportski turizam, a to su sadržaji koji sezonu mogu protegnuti na cijelu godinu.

Nisam prvi koji se toga sjetio. Projekt Sentona, kojim se Labin i Rabac želi brendirati kao lifstyle destinaciju ugode, zdravlja, prirodnosti te ravnoteže tijela i duha na tragu je nekakvog zdravstvenog turizma. Pravi turizam takve vrsta bio bi kada bi netko otvorio liječničku ordinaciju ili kliniku u koordinaciji s hotelima. Ako Opatija i Crikvenica mogu imati thalassothepiju, zašto je ne bi imao i Rabac? Ali, dok se to ne dogodi dobra je i Sentona, koja je ovog ljeta načinila prve korake.

Čujem da će se svi sudionici uskoro okupiti da bi raspravili što je valjalo, a što nije i kako će dalje. Isto tako postoje i neke naznake kongresnog turizma: održi se pet, šest skupova izvan sezone. Oba rabačka hotelska poduzeća, Maslinica i Riviera, imaju omanje prostore za takve aktivnosti. Riviera, koliko je poznato, namjerava na mjestu bivšeg diskokluba St. Andrea, zapuštene zgade koja je već godinama ruglo mjesta, podići kongresnu dvoranu. Takav objekt u sinergiji sa smještajnim kapacitetima okolnih hotela bio bi pun pogodak i najvjerojatnije bi ne samo redefinirao Rabac kao turističku destinaciju, nego i općenito podigao kvalitetu života na Labinštini. Ali, prije te investicije Riviera želi ulagati u obnovu hotelskog naselja Girandella.

Za sportski turizam, čega je bilo osamdesetih godina, također ima nade, ali i njega nam valja čekati na neodređeni rok. Ideja je postojeću boćarsku dvoranu pretvoriti u polivalentnu sportsku dvoranu, što je danas u toj grani turizma conditio sine qua non. Takav zahvat i nije pretjerano zahtjevan: potrebno je zidove razmaknuti za kojih pet i produžiti za kojih sedam metara. Višak bi bio krov, koji bi se mogao razmontirati i ponovo postaviti iznad sada otvorenog boćališta u centru grada. Dakle, dvostruka korist. Samo, problem je što vlasnik Maslinice, koji inače voli stalno nešto mijenjati i usavršavati, nema sluha za sport.

 

Robi Selan

 

 

turizam sentona sport tz labin rabac