Osvrt: Što su pjesnici htjeli reći - o komunikaciji čelnika lokalnih vlasti Labinštine

Osvrt: Što su pjesnici htjeli reći - o komunikaciji čelnika lokalnih vlasti Labinštine

30.8.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Ljuti me kada netko svoje radno mjesto svodi na golu "nikom nije teže neg` je nam` tužbalicu i često se tih gunđala sjetim dok pratim sjednice lokalnih vijeća.

Tada gradski reporter najednom mora izrasti u Tarzana, e ne bi li se, hvatajući i najtanju lijanu, probio kroz gramatičku i logičku džunglu misli aktera kojima retorika prečesto dođe isto što i uspon na Himalaju bez cepina.

Uvjet da bi se odvozio slalom između promašenih ili prešućenih pojmova, zakučastih besmislica, i sutradan javnosti isporučilo "ono što je pjesnik htio reći", jest bez srčanih disfunkcija izdržati te skupove koji nalikuju na sajam slobodnog vremena - rastežu se od nemila do nedraga, najčešće zbog osobnih kaprica vladajućeg i oporbenjaka.

Tada čeznutljivo razmišljam o promjeni posla - o tome kako se umiljato smijem prodavajući krafne - jer mi se ovaj čini kao poniranje u srž dosade.

Zvučne, ali besadržajne konstrukcije dojadilo je slušati i Tamari Nestorović, najmlađoj labinskoj vijećnici, pa je na zadnjem zasjedanju iz gradonačelnikovog izvještaja o polugodišnjem radu citirala dio o projektu "stvaranja identitetskog sustava grada", valjda copy-paste kakvog doktora znanosti.

"To će se ispitivanje usporediti s ispitivanjem eksterne javnosti prema istim kriterijima koji se pokažu kao bitni u internoj javnosti. Temeljni smisao ove faze projekta jest da se uspostavi relacija zatečenog identiteta prema budućem projektiranom identitetu, a to primarno unutar interne javnosti, zajednice same", stoji u tom izvještaju.

- Sorry, ali ovo ne mogu pojmiti, priznala je Nestorović, servirajući zicer za objavu.

Tu je zanijemio čak i podeštot Tulio Demetlika, koji nam je takvo štivo mirne duše tutnuo u ruke, a notorna je njegova sklonost beskrajnom lamentiranju na malne svaku temu. U posebna iskustva - zadržat ćemo se na prvacima lokalnih samouprava - spada i govor načelnika Kršana Valdija Runka na svečanoj sjednici tamošnjeg vijeća, kada je samo njemu razumljivim jezikom i parabolama pričao da ta općina ima status posebne državne skrbi (premda ga u praksi ne uživa). I kolegica s radija veli mi da Runkove izjave mora višekratno preslušavati, baš kao i one raškog načelnika Josipa Knapića.

Knapićevi istupi nemaju pravca, nikad ne znaš gdje će skrenuti, gubi se u detaljima, a zanemaruje važno, pa objašnjavajući ostvarenje proračuna radije priča o nabavci stručne literature za službenike negoli o izgradnji komunalne infrastrukture.

Prvi čovjek Sv. Nedelje Srećko Mohorović čini se kao da je, dok vam priča, vazda ljut na cijeli svijet, ali je najizravniji od kolega, dok prvak Pićna Ivan Franković često savjetuje "bolje zovi Toneta (pročelnika Antona Bažona, op. a.), on ti ima sve podatke".

Ne brinite, zvat ću naše prvake i sutra za izjavu. Svi se uvijek susretljivo jave!

 

Igor Radić

 

 

politika pino knapić demetlika valdi runko srećko mohorović ivan franković komunikacija tamara nestorović nmvn