[Osvrt] Rabac: Benzinsku prepustiti generalu

[Osvrt] Rabac: Benzinsku prepustiti generalu

7.3.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Prvi dojam je najvažniji, pa je tako za neki grad, naselje ili selo, a pogotovo za turističko mjesto, izuzetno važno ono na što putnik nailazi na njegovom ulazu. A što može pomisliti turist koji je u Rabac došao privučen fotografijama njegovih prekrasnih plaža kada dolazeći na cilj ugleda sjevernokorejski prizor derutne kućice bivše benzinske postaje za zapuštenom zelenom površinom oko nje?

Druga je godina otkad je Ina ukinula benzinsku crpku zbog nerentabilnosti. Kažu da su pokrenuli sve potrebne aktivnosti da bi dobili potrebne dozvole za uklanjanje objekta i da će to učiniti što je prije moguće. A zemljište će prodati jer ne planiraju ponovno otvaranje postaje.

Loša je to vijest za Rapčane, koji smatraju da njihovo mjesto mora imati benzinsku crpku, kako zbog turista ljeti, tako i zbog ribara koji su sada prisiljeni po plavi dizel odlaziti u 15 kilometara udaljene Voziliće.

Rapčani su se pokajali što nisu više i češće "tankali" na ovoj postaji, jer bi je tako možda učinili rentabilnom, ali činjenica je da to zapravo nisu mogli jer joj je radno vrijeme izvan turističke sezone počinjalo u 7 sati, kada je već većina otišla na posao, a završavalo u 13 sati, kada se još nitko nije vraćao s posla.

Kao rješenje za rentabilnost predlažu uvođenje automatske naplate, što bi omogućilo da objekt ima samo jednog zaposlenog. Pomoglo bi i uvođenje dodatnih sadržaja, kao što je primjerice, auto praonica. Vele: Dajte crpku generalu Čermaku, on će već znati s njom. Ali, što ako budući kupac zemljišta bude imao drugačije planove od ulaganja u benzinsku crpku u mjestu koje veći dio godine ima tek nešto više od tisuću stanovnika?

U koju drugu svrhu ga iskoristiti? Ova lokacija je jedna od najmanje atraktivnih u Rapcu jer se morske površine s nje vidi malo ili ništa.

Osim toga ona ne pripada u cijelosti Ini, jer montažni objekt turističke agencije nasuprot nalazi se na gradskom zemljištu.

Prošloga ljeta je dobro došla kao dodatni prostor za parkiranje, pa se nekako nameće misao da bi se ovdje mogla izgraditi parkirna zgrada, ali takav se objekt planira u šumi iznad autobusne čekaonice u blizini. Navodno vlasnik Maslinice, koji je od svog dolaska ostvario niz dobrih ideja, želi proširiti parkirni prostor oko hotela Mimose, tako što bi uklonio zemljište, odnosno produbio ga, a to bi se najprije odnosilo na gradski dio.

Bez obzira na konačno rješenje Ina bi i prije uklanjanja kućice moga urediti zelenu površinu i na njoj posaditi cvijeće. Njeni stalni kupci od nje očekuju barem taj minimum dobre volje.

 

Robi Selan

 

 

ina čermak generali gospodarstvo rabac investicije benzin