Nina Kraljić
LC na Facebooku

Osvrt: Nešto se promijenilo

Osvrt: Nešto se promijenilo

13.7.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

I  to smo dočekali - prvi turistički posjet bivšem rudniku. Zaista nije bilo teško turističkim vodičima nabaviti gumene čizme, kacige i kišna odijela pa turiste u Raši povesti ravno u brdo, u jedan od rudarskih horizonata, trebalo je to samo organizirati. Bilo je to napokon konkretno, opipljivo vrednovanje rudarske baštine, sasvim neovisno o projektu "Podzemni grad".

Možda će taj 2. srpnja biti upamćen kao datum povijesnog preokreta u labinskom turizmu, a jedan suptilniji osjećaj da se nešto promijenilo nametnuo mi se tri dana kasnije, prvog dana Labin Jazz Republike, a time i Labin Art Republike. Nakon prvog koncerta Kod špine sišao sam na Crć, gdje se održavao drugi koncert te večeri. Bend je svirao ispod kestena, a pratili su ih gosti s okolnih terasa, kao i oni koji su se tu slučajno zatekli sa sladoledom ili pivom u ruci.

Glavni labinski gradski trg u tim je trenucima bio mjesto gdje se nešto događa, gdje je živo.

Sljedeće večeri postao sam svjestan da takva atmosfera i inače vlada na glavnom gradskom trgu.

Stari grad se iz godine u godinu sve više uvrštava u turističku ponudu Rapca, a istovremeno se sve više osamostaljuje kao destinacija. Čini se kao da je ove godine turistički odrastao jer usporedimo li večernju vrevu na rabačkoj rivi i onu na Crću, ova druga, izuzmemo li nedostatak mora, turistima možda djeluje sadržajnije jer su na trgu restoran, kavana, pizzeria, kafić, slastičarnica, trgovine i sajam antikviteta; Torion odiše starinom, gradska palača zrači svečanim autoritetom, a kandelabri daju romantičnu notu. A taj ugođaj kvare automobili, kojih navečer ima posvuda, kako na označenim parkirnim mjestima tako i na onim neoznačenim. Što bi se sve još moglo na trgu kada bi bio pješačka zona? Moglo bi se po njemu plesati, i to doslovno.

Primjerice, organizirati Summer Salsa Festival, kao u Rovinju. Ili možda pozvati gradske orkestre iz cijele Europe da pokažu svoje repertoar, mjesta ima dovoljno. A nekakva jazz svirka mogla bi postati konstantna noćna ponuda.

Ali, ima niz stvari koje bi trebalo prije srediti: ofarbati fasade koje okružuju trg i prikladno ih osvijetliti, nekom učinkovitom metodom naučiti vozače da je u Ulici Sv. Katarine zaustavljanje i parkiranje zabranjeno te očistiti i oprati prolaz koji vodi do parkirališta i pobrinuti se da ga više ne prljaju oni koji to neprestano čine. Sljedeće što bi se moglo učiniti je Sfecijevoj i ulici Sv. Katarine te Šetalištu San Marco, kao prirodnim produžecima Crća, pridodati park Pinetu, jer on praktički počinje na njemu, odmah do Toriona. To bi zahtijevalo minimalnu ekološku rasvjetu, pokoju klupu i putokaze. Budući da se Pineta spaja sa San Marcom, vjerujem da bi turisti iz te opsade mogli sa svih strana "napasti" starogradsku jezgru, čime bi turističko osvajanje staroga grada bilo okončano.

 

Robi Selan

 

robi selan osvrt labin lar jazz labin art republika zabava turizam