Osvrt na prvu utakmicu finala: MNK Nacional - MNK Potpićan 98

Osvrt na prvu utakmicu finala: MNK Nacional - MNK Potpićan 98

31.5.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Sport

''Potpićan je napravio veliki korak prema naslovu, ali da ga osvoje trebati će odigrati još bolju utakmicu u Labinu'' , misao je s kojom dočekujemo utorak.
 

Potpićan je odigrao odličnu utakmicu, ne po ljepoti, ne toliko ni po prilikama, ni toliko da je nadigrao Nacionala, ali su uspjeli u najvažnijem, nametnuli su Nacionalu svoj način igre te su tako došli do pobjede. Kroz slijedeći tekst osvrnut ćemo se na prvu finalnu utakmicu i najaviti ono što slijedi. Ludnicu u Labinu...

 

Nakon UEFA Futsal Cupa, popularna ''Dvojka'' Doma Sportova morala je čekati finale prvenstva da bi skupila, priznajemo, za zagrebačke prilike popriličan broj gledatelja. Negdje oko 1000 ljudi svjedočilo je poprilično nervoznoj utakmici sa velikim brojem pogrešaka, ali i par vrhunskih poteza, te dramatičnom završnicom, svemu onome zbog čega s tolikom strašću pratimo futsal.


Nacional je u utakmicu ušao kao izraziti favorit, nakon što su tri puta pobijedili Potpićna, od čega dva puta u Labinu, i ovaj put u Zagrebu se očekivala ''laganica'', ali Drndići, Lalić, Radusin, te posebno inspirirani Funčić pobrinuli su se da dobrano iznenade hrvatsku javnost. Vratar gostiju prvo poluvrijeme bio je najbolji igrač na terenu i da nije bilo velemajstorskog poteza Matije Capara u 18. minuti, na poluvrijeme bi se otišlo bez golova. Ne smijemo zaboraviti ni odličnog Švigira koji je također vrlo dobro i sigurno odradio svoj dio posla. Capar prima loptu na protivničkoj gol-aut liniji, gura ju kroz noge Kevenu Drndiću, rolom lijega na pod Funčića i sigurno gura loptu u praznu mrežu za vodstvo Nacionala.


To je ujedno bilo i sve što se tiče prilika u tom poluvremenu. Pišući statistiku na poluvremenu iznenadili smo se broju udaraca koje je Nacional uputio u okvir Potpićnova gola, a opet osim jedne vrhunske obrane Funčića, nismo se mogli sjetiti neke izrazite prilike. To je čini nam se bio i jedan od glavnih razloga zašto je Nacional izgubio ovu utakmicu. Previše udaraca upućeno je sa udaljenosti od nekih 13 metara i iako ne sumnjamo u kvalitetu Nacionalovih pucača, isto tako znamo da je Funčić vrhunski vratar koji je kao što s i pokazalo sve te udarce lako krotio. Izuzev prve dvije minute, kada presingom nisu dopustili Potpićnu da iziđe iz svoje polovice, do kraja poluvremena to nije izgledalo tako lije za Nacionalove navijače. Posebne probleme pravio im je Radusin, koji je lako primao lopte na protivničkoj polovici i tamo prenosio težište igre.

 

Drugo poluvrijeme bolje je otvorio Potpićan tj. otvorio ga je na najbolji mogući način. Nakon jednog kornera, Radusin koristi dobro postavljeni blok kojeg Marinović ne uspijeva izbjeći, a Capar zatvoriti te poravnava rezultat. I dalje je Nacional imao više loptu u nogama, ali ovaj put to nisu bile kombinacije i ''kruženje'' kojima su izluđivali protivničke obrane, jer im ovaj put ponajprije Lalić i Keven Drndić nisu ostavljali puno prostora i agresivnošću i dobrim kretnjama nisu se libili poslati loptu u aut ili korner te tako ubiti ritam utakmice. U 27. minuti Lalić je svojom agresivnošću na sredini terena oduzeo jednu loptu, došao do šest metara, pobjegao u lijevu stranu i pogodio suprotni kut pored istrčalog Švigira za veliko slavlje gostujućih navijača.


Već u slijedećoj minuti Robert Grdović s lakoćom se oslobađa svojih čuvara i postiže izjednačujući pogodak te vraća stvari na početak. Nacional je nakon toga zaprijetio preko Koraba Morine, ali odlični Funčić i vratnica su spriječili promjenu rezultata. Imao je i Potpićan svojih šansi, ali nakon što je dvije minute prije kraja utakmice Funčić obranio udarac Novaka svi su čekali produžetke i komentirali kako je ovo veliko iznenađenje. Desetak sekundi nakon toga dogodilo se još veće iznenađenje, prava mala drama, koja kao da je reprizirana s polufinala svjetskog futsal prvenstva iz Brazila. Novak je uzeo loptu na lijevoj strani, nakon odigravanja na pivota, pokušava tražiti desnog beka, Capara, ali daje preslabu loptu koju dobro postavljeni Patrik sječe i gura brata Kevena samog pred Švigira. Iako mu Patrik u spritnu dotrčava prema drugoj stativi, Keven se odlučuje na udarac, pogađa Švigira u desnu ruku, od siline udarca lopta se odbija na 8 metara, gdje na nju nošen inercijom natrčava Capar i ne uspijeva ju izbjeći već ga ona pogađa u potkoljenicu i završava u praznoj mreži. Erupcija oduševljena među navijačima Potpićna, nevjerica na licima igrača Nacionala. Već s centra Nacional je pokušao s Korabom na poziciji golmana, ali odlična obrana gostiju nije im dopustila izrađenu priliku iz koje bi ozbiljnije zaprijetili Funčiću.


Krajnji rezultat je u najmanju ruku neočekivan, Potpićan je iznenadio sve, ali da bi ponijeli titulu prvaka države, u utorak moraju pobijediti još jednom. Ne sumnjamo u fanatičnu potporu domaćih navijača, ali usprkos tome čeka ih jako težak posao. Nacional do utorka treba ohladiti glave, pronaći uzrok neprepoznatljivom stilu igre koji su pokazali u posljednjoj utakmici i pružiti vrhunsku predstavu protiv domaćina koji će igrati najbitniju utakmicu u svojoj povijesti. Za sam kraj, ako pročitate gornji tekst primijetit ćete da se ni jednom riječju ne spominje suđenje, a najzaslužniji za to su Edi Šunjić i Petar Gabrilo koji su svoj posao odradili vrhunki. Nadamo se da će tako biti i u Labinu tko god sudio i da se nijedna ekipa neće imati na što žaliti.


Ljubitelji futsala, vidimo se u Labinu...

 

Izvor: www.crofutsal.com

mali nogomet futsal finale Nacional Potpićan 98 Labin Zagreb osvrt UEFA Futsal Cup CRofutsal